Antena 3 CNN Life Travel Pe urmele lui Tolkien: Destinațiile din viața reală care au inspirat „Pământul de Mijloc” din celebra serie „Stăpânul Inelelor”

Pe urmele lui Tolkien: Destinațiile din viața reală care au inspirat „Pământul de Mijloc” din celebra serie „Stăpânul Inelelor”

de Andreea Ştefan    |   

Deși poveștile lui Tolkien au loc în tărâmul fictiv al Pământului de Mijloc, peisajele uluitoare din cărți, filme și emisiuni TV sunt mai aproape decât v-ați putea imagina.

Prima carte din trilogia Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring, a fost lansată acum 70 de ani, în vara anului 1954. Cu toate acestea, aceasta nu este singura piatră de hotar recentă pentru legendarul lui Tolkien: cel de-al doilea sezon al serialului TV epic, Stăpânul Inelelor, a fost lansat pe 29 august 2024.   

[GAL layout="3"]

Așa cum se cuvine celei mai bune serii de fantezie epică, decorurile sunt superbe, variind de la peisaje bucolice, la văi adânci și deșerturi pustii. Deși poveștile lui Tolkien au loc în tărâmul fictiv al Pământului de Mijloc, peisajele uluitoare din cărți, filme și emisiuni TV nu sunt atât de nepământene precum v-ați putea imagina, notează BBC. Multe dintre acestea se bazează pe locații din lumea reală, iar vizitarea lor aduce la viață atât peisajele în sine, cât și lumile imaginare pe care acestea l-au inspirat pe Tolkien să le creeze.

Traseul Tolkien: Lancashire, Anglia

În timp ce scria Stăpânul Inelelor în anii 1940, Tolkien a locuit o vreme la Stonyhurst College, un internat prestigios din Lancashire, unde fiul său era profesor. Se știe că bătrânul Tolkien se plimba des prin pădurile și dealurile din împrejurimile Ribble Valley și se crede că s-a inspirat din acest loc atunci când a creat Shire, patria rurală a hobbiților.

Astăzi, fanii pot explora zona pe Traseul Tolkien, care a fost deschis în 2002 și îi poartă pe excursioniști prin aceleași peisaje care l-au inspirat pe autor. Traseul începe în satul Hurst Green, la atmosfericul pub Shireburn Arms din secolul al XVII-lea, unde Tolkien era un client obișnuit. Apoi șerpuiește pe o distanță de aproximativ 11 km prin terenuri agricole ondulate, trecând pe lângă clădirile grandioase ale Colegiului Stonyhurst și peste repere istorice precum Cromwell's Bridge, un pod cu cai de povară acoperit de vegetație, folosit cândva de Oliver Cromwell în Războiul Civil Englez.

Deși Tolkien nu a documentat în mod direct influența locurilor de pe traseu, există câteva surse probabile de inspirație. Traseul trece pe lângă casa domnească Hacking Hall, unde, pe vremea lui Tolkien, exista o barjă de lemn pentru feribot, Hacking Ferry, care transporta oamenii peste râul Ribble. În The Fellowship of the Ring, feribotul Bucklebury (de asemenea în fața unei case domnești, Brandy Hall) îi transportă pe hobbiți peste râul Brandywine într-un mod similar, în timp ce aceștia fug de un călăreț spectral înfricoșător.

Între timp, familia locală de proprietari de pământ de lângă Stonyhurst se numea Shireburns, iar râul Shirebourne, cu un nume asemănător, apare în geografia Pământului de Mijloc a lui Tolkien. Hărțile lui Tolkien, între timp, descriu convergența a trei râuri - Shirebourne, Withywindle și Brandywine - într-un mod care reflectă exact întâlnirea râurilor Hodder, Ribble și Calder aici, în Lancashire. În plus, biserica St Mary din satul vecin Newchurch-in-Pendle are o caracteristică neobișnuită: o sculptură în formă de ochi la jumătatea turnului, cunoscută sub numele de Ochiul lui Dumnezeu, care seamănă cu ochiul atotvăzător al lui Sauron din cărțile și filmele Stăpânul inelelor.

Cheddar Gorge: Somerset, Anglia

Majoritatea locurilor reale asociate cu imaginația lui Tolkien despre Pământul de Mijloc se bazează pe presupuneri, dar există un loc pe care scriitorul însuși l-a confirmat ca fiind o sursă de inspirație reală pentru Stăpânul Inelelor.

Tolkien și soția sa Edith s-au căsătorit în 1916 și au petrecut luna de miere în satul Clevedon din Somerset. Cât timp au fost acolo, au vizitat unul dintre cele mai impresionante peisaje din Marea Britanie: Cheddar Gorge, o vale calcaroasă abruptă, brăzdată de peșteri ale căror pereți sunt brăzdați de formațiuni stâncoase complicate, stalagmite și stalactite.

Autorul aflat în luna de miere - întotdeauna căsătorit, cel puțin în parte, cu munca sa - a luat notițe, iar în 1971 a confirmat într-o scrisoare privată (publicată în 1981 ca parte din The Letters of J.R.R. Tolkien) că peșterile din Cheddar Gorge au inspirat Peșterile Strălucitoare din Adâncul lui Helm din Stăpânul Inelelor.

Vizitați Peștera Gough, cea mai faimoasă dintre peșterile de la Cheddar, și probabil veți recunoaște elemente din descrierea lui Tolkien a Peșterilor Strălucitoare: „coloane de alb, șofran și roz de zori ... canelate și răsucite în forme de vis”.

Denize Bluffs: Waitomo, Noua Zeelandă

Mega-fanii LOTR vor recunoaște imediat Denize Bluffs, o zonă cu formațiuni stâncoase înalte și tufișuri sălbatice pe Insula de Nord din Noua Zeelandă. În filme, acest peisaj apare în filmul prequel Hobbitul: O călătorie neașteptată ca Trollshaws, o pădure de deal unde Bilbo Baggins întâlnește niște troli ostili. Între timp, în serialul TV, Denize Bluffs face parte din casa din munți a familiei Harfoots, hobbiții protagoniști ai serialului.

În realitate, Denize Bluffs se află pe o fermă privată de oi și vite care se află în aceeași familie de trei generații. Administratorii actuali, Warrick și Suzie Denize, sunt foarte mândri de asocierea cu Stăpânul Inelelor, iar acum organizează Hairy Feet Waitomo: tururi ale proprietății care cuprind diverse locații văzute în filme și emisiuni TV și le aduc la viață cu povești din showbiz-ul producției. Vizitele trebuie rezervate în avans. Ferma poate fi găsită la aproximativ 13 km vest de orașul Piopio.

Stow-on-the-World: Gloucestershire, Anglia

Tolkien a fost un om profund religios și, deși a respins întotdeauna teoria conform căreia Stăpânul inelelor ar fi o alegorie creștină, lucrarea este impregnată de spiritualitate. Tolkien și-a petrecut viața profesională ca profesor la Universitatea din Oxford și se știe că a vizitat adesea regiunea Cotswolds din apropiere, o zonă pitorească cu sate de piatră aurie, dealuri ușor ondulate și biserici foarte fotogenice.

Una dintre aceste biserici, St Edward's Church din orașul Stow-on-the-Wold, a fost considerată de mult timp drept o sursă probabilă de inspirație pentru Tolkien. Ușa sa nordică este una dintre cele mai fotografiate uși din țară: sculptată în lemn masiv, cu crampoane, încununată cu o arhitravă arcuită și agățată de o lampă cu ulei. Cea mai izbitoare caracteristică este reprezentată de cei doi arbori de tisa care flanchează ușa, plantați în urmă cu trei secole și acum uriași, răsuciți și noduli, care au crescut în structura bisericii.

Tolkien și-a însoțit scrierile cu frumoase lucrări desenate de mână, dintre care una înfățișează Ușile lui Durin, o intrare ascunsă în interiorul unui munte care adăpostește orașul pitic Khazad-dûm. Desenul lui Tolkien, deși stilizat, este aproape identic cu ușa de nord a bisericii St Edward, de la copacii care marchează intrarea până la lampa care atârnă deasupra ei - dând naștere zvonului de lungă durată că aici a găsit inspirația pentru ușile sale mitice de munte.

Parcul Național Teide: Tenerife, Spania

Deșerturile lunare din Tenerife ocupă un loc proeminent în noua serie The Rings of Power, ca un deșert arid prin care misteriosul Străin, un vrăjitor care și-a pierdut memoria, călătorește cu doi hobbiți. Poporul indigen Guanche din Tenerife credea în mod tradițional că Teide este poarta de acces către domeniul subteran al zeității malefice Guayota - și nu este greu de înțeles de ce, cu vânturile sale violente, căldura toridă și câmpiile prăfuite presărate cu copaci noduli și scheletici. Nu este surprinzător faptul că Teide a fost ales ca decor real pentru tărâmul Rhûn, care, în lucrările lui Tolkien, este o regiune misterioasă a corupției morale și a vrăjitoriei întunecate.

Muntele Teide este un vulcan activ (nu a mai erupt din 1909), iar drumețiile pe vulcan sunt o activitate populară în parc - deși există și o telecabină, dacă vă simțiți mai puțin aventuroși.

Fiordland: Insula de Sud, Noua Zeelandă

Întreaga serie de filme Stăpânul Inelelor a fost filmată în Noua Zeelandă, țara natală a regizorului Peter Jackson. Râurile și pădurile din Fiordland - o regiune cu munți înverziți, acoperiți de zăpadă, care se scufundă în golfulețe sculptate de ghețari, cunoscute sub numele de „sunete” - ocupă un loc proeminent în filme. Aceasta este cea mai virgină și biodiversă regiune din Noua Zeelandă, așa că nu este de mirare că Jackson a ales-o pentru a reprezenta unele dintre cele mai sălbatice părți ale Pământului de Mijloc.

Pădurile din Fiordland au fost dublate de pădurea Fangorn, casa misterioșilor Ents: copaci uriași vorbitori care îi ajută pe hobbiți în lupta lor împotriva vrăjitorului întunecat, Saruman. Alte locuri din Fiordland care apar în filme includ râul Waiau, care a înlocuit râul Anduin al lui Tolkien, cel mai lung râu din Pământul de Mijloc, care apare în prima fotografie aeriană din The Fellowship of the Ring.

Pentru a explora Fiordland, majoritatea vizitatorilor se stabilesc în orașul Te Anau de pe malul lacului, unde se află o gamă largă de hoteluri, restaurante și operatori de turism care organizează drumeții și excursii cu barca în Parcul Național Fiordland.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile