Antena 3 CNN Life Travel Pe urmele lui Baba Novac, în Bosnia și Herțegovina

Pe urmele lui Baba Novac, în Bosnia și Herțegovina

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 13:54 18 Aug 2023 Modificat la 13:54 18 Aug 2023

Celebrul personaj din folclorul românesc, Baba Novac, nu este o plăsmuire a imaginației unor creatori de balade și legende, ci a trăit aievea, între anii 1521-1601. „Babà” este un cuvânt din limba turcă și înseamnă „tată”. A fost un haiduc mercenar timocean care a luptat împotriva Imperiului Otoman, fiind căpitan al oștii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul. Dar este și erou național al Serbiei și respectat ca personalitate militară. În anul 1601, aflat misiune ca sol, a fost arestat de autoritățile maghiare de la Cluj, judecat pentru trădare și condamnat la moarte, fiind ars pe rug, în cetatea Clujului.

Originea și numele i se trag, însă, de pe meleagurile Bosniei, dintr-o regiune montană, aflată la granița cu Serbia - Platoul și regiunea Romanija, care include orașele Pale, Sokolac, Han Pijesak și Rogatica. Muntele Romanija este cunoscut și sub numele de „Hajdučka gora” - muntele haiducilor, pentru că de aici proveneau cei mai faimoși luptători haiduci, printre care și Baba Novac (Starina Novak). În sudul acestei regiuni se află celebra Peșteră a lui Novak, al cărei nume este legat de același Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul.

Legături cu Serbia și România

Turiștii care vizitează Bosnia cu mașina personală sau cu autocarul trec prin Serbia, vizitând și această regiune plină de legende cu haiduci și luptători plini de vitejie. La fel ca Serbia, și Bosnia are foarte multe legături istorice și culturale cu România. Mai ales folclorul și gastronomia au foarte multe similitudini cu cele din zona Banatului, dar și cu cele din zonele locuite de secui, din centrul Transilvaniei.

De curând, mai multe agenții de turism au creat circuite care include Bosnia și Herțegovina. Dal Travel a introdus această destinație în circuitele sale de grup și în circuitele private în Balcani. Toate drumurile duc în inima Balcanilor, la Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei cunoscută pentru istoria sa bogată și cultura sa unică. Saraievo a fost multă vreme un amestec de culturi și influențe diferite care găzduiește o populație diversă din diferite medii etnice și religioase.

Orașul are o istorie bogată care datează din cele mai vechi timpuri și a fost locuit de oameni de culturi diferite de-a lungul secolelor, fiind denumit „Ierusalimul Europei”. Este și locul asasinării arhiducelui Franz Ferdinand, în anul 1914, care a declanșat Primul Război Mondial. Sarajevo găzduiește o serie de repere culturale și istorice, cum ar fi Catedrala și Bascarsija, piața principală a orașului, multe muzee, galerii și centre culturale care prezintă istoria bogată și cultura diversă a orașului. O bijuterie a arhitecturii otomane este Stari Most (Podul Vechi) din Mostar, construit în anul 1566 de un elev al marelui arhitect Sinan, la ordinul sultanului Suleiman Magnificul.

În topul atracțiilor turistice din Bosnia și Herțegovina se află arta și arhitectura, cu obiective turistice precum Bascarsija, Podul Stari Most, Complexul Kraljeva Sutjeska, Tunelul Speranței, Casa Despic și Muzeul Brusa Bezistan, care se vizitează în cadrul circuitelor. Pentru natură și peisaje, celebre sunt Parcul Național Sutjeska, Muntele Jahorina, Valea Visoko, Dealul Medjugorje și Neum - singura stațiune bosniacă de pe coasta Adriaticii, o alternativă la stațiunile din Croația de pe Coasta Dalmației. Toate acestea sunt incluse, de asemenea, în excursii, în cadrul circuitelor turistice.

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina nu au nevoie de viză de intrare în această ţară. Pentru intrarea în Bosnia și Herțegovina nu se cere dovada unor vaccinări speciale. Bosnia și Herțegovina este o ţară cu un nivel redus de criminalitate. Cazarea în localitățile Neum și Sarajevo costă circa 40 de euro de noapte, la un hotel de 4 stele, iar biletul de avion București – Sarajevo, aproximativ 400-500 de euro. O masă la un restaurant accesibil ca preț este aproximativ 6 euro pentru o persoană, iar la unul cotat ca fiind obișnuit (nu de lux), aproximativ 11 euro de persoană. Destinația este ideală pentru circuitele turistice de toamnă.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole