Un playlist este o listă de cântece sau bucăți muzicale selectate pentru a fi transmise la un post de radio sau televiziune și pentru a fi ascultate pe Youtube de exemplu, la un computer sau alte dizpozitive electronice: pe telefon, pe tabletă. Problema este ce formă are acest substantiv în limba română.
În DOOM, cuvântul nu este menționat ,așa că utilizarea lui nu este încă normală, deși e clar că a intrat în uzul vorbitorilor. Așadar „playlist”, „playlisturi” sau „playliste” la plural? Îl vom prelua ca neutru, cu formă de masculin la singular sau îl vom adapta ca feminin în română „playlistă” pentru că avem „listă” în română? Iată ce ne spun aparițiile sale actuale:
playlistul: articulat cu articol hotărât
Crearea și gestionarea playlisturilor: pluralul cel mai frecvent pe internet este în „uri”. playlist-uri și playlisturile
Apare însă și pluralul în „e”: playlistele primite de la utilizatori
În timp ce pluralul „playlisturi”, cel mai răspândit, apare în limbajul vloggerilor, al oamenilor de radio, celălalt plural, „playliste”, apare aproape exclusiv în limbajul oficial al instituțiilor care se ocupă de gestionarea drepturilor de autor în domeniul muzical. Probabil acolo cuvântul a intrat mai devreme din legislația internațională și a fost ales un plural mai apropiat de forma românească de plural a substantivului „listă”, adică „liste”.
Analizând aparițiile actuale, substantivul este neutru. La singular găsim doar forma „playlist”, „playlistul”, nu am găsit forma „playlistă”, adaptată oricum iar la plural avem „playlisturi” și „playliste”. Forma cu dezinența „e” poate părea ușor surprinzătoare dar poate fi tot un plural neutru în „e”, cum se întâmplă la creion-creioane
Nu avem însă cuvântul în dicționarul ortografic așa că deocamdată nu putem face decât predicții.