Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este sau nu corect să spunem: "Mă bucur tare!"

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este sau nu corect să spunem: "Mă bucur tare!"

2 minute de citit Publicat la 11:24 17 Apr 2019 Modificat la 11:24 17 Apr 2019

Ana Iorga a explicat la rubrica ''Pe cuvânt'' dacă este sau nu corect să spunem: "Mă bucur tare!"

Multă lume mi-a scris: E enervant când auzim, uneori şi la televizor, pe cineva spunând "Mă bucur tare!". Cum adică să te bucuri tare? Păi poţi să te bucuri şi moale? Nu, evident că nu te bucuri moale. Deci observaţia e asta: nu e bine să spui "Mă bucur tare!", corect ar fi: "Mă bucur mult"! Ce părere aveţi? Pe mine nu mă deranjează atât de tare. Sau atât de mult. Şi vă spun chiar acum de ce cred că "Mă bucur tare" nu este o exprimare greşită. "Tare" aici este adverb, iar ca adverb marchează intensitatea. Iar multe dintre verbe exprimă acţiuni sau stări care sunt compatibile cu gradarea din punctul de vedere al intensităţii.

 Dar să vedem întâi în ce contexte poate apărea "tare" ca adverb. Mai întâi, poate însoţi un adjectiv: "Desenul e tare frumos" de exemplu. Sau poate însoţi un adverb: El se poartă tare frumos. Frumos este adverb aici pentru că descrie acţiunea verbului. Iar "tare", în ambele exemple, este sinonim cu foarte, extrem de, teribil de, grozav de. Marchează intensitatea şi formează de fapt un superlativ. "Tare" mai poate însoţi şi un verb, cum avem în al treilea exemplu: El vorbeşte tare, cu glas ridicat adică. Ei, pe noi ne va interesa ultimul tipar. Si intrebarea e asta: cu ce verbe putem folosi adverbul "tare". Păi putem spune: Vorbeşte, strigă, spune, cântă, sforăie tare, adică zgomotos, cu volum ridicat. Apoi putem spune: merge, aleargă tare, cu sensul de repede. Şi putem spune: S-a supărat, s-a întristat tare şi... s-a bucurat tare.
Mă bucur tare înseamnă mă bucur intens, puternic, din toată inima. Eu spun că e o construcţie absolut rezonabilă. De altfel, în DEX, "tare" înseamnă şi "cu forţă, cu intensitate, cu putere". Se bucură tare, se enervează tare, se necăjeşte tare.
 Atenţie, există însă verbe care NU se pot combina cu "tare". Putem spune Aleargă tare, dar nu putem spune: Scrie tare, Lucrează tare sau Mănâncă tare cu sensul de repede sau de mult.

În concluzie, nu m-aş grăbi să spun că "Mă bucur tare" e greşit. "Tare" poate grada intensitatea unei stări, aşa că nu văd de ce ar fi nepotrivit aici. "Mi-e tare drag", de exemplu, îmi place mai mult decât "mi-e foarte drag". Dar asta ţine de alegerile fiecăruia. În orice caz, e perfect să spui şi "Mă bucur tare, şi Mă bucur mult." Asta a fost lecţia de azi. Vă aştept întrebările şi ideile pe Pagina noastră Facebook. Spor în toate'', a spus Ana Iorga.

 

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole