Antena 3 CNN Emisiuni Previziunile zilei Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corectă formularea ”a lua temperatura”?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corectă formularea ”a lua temperatura”?

S-a tot vorbit în ultima vreme despre măsurarea temperaturii. Au fost controverse mari când a început să ni se măsoare temperatura la intrarea în magazine, de exemplu. Au apărut și multe glume pe Facebook, unii au zis ca dacă cineva vrea să le ia temperatura, ei nu vor s-o dea. Alții au zis că dacă le ia temperatura, e perfect, să le-o ia, dar apoi să le-o dea înapoi.

de Laura Dinu    |   

Lingvistic, multora le-a atras atentia formularea "a lua temperatura". Nu cumva corect este doar "a măsura temperatura"?

Ana Iorga a primit nenumărate întrebări cu privire la această formulare. Printre acestea, ”Vio” întreabă:  "Se tot foloseste la tv afirmația: oamenilor li se ia temperatura. Eu sunt cadru medical și profesorii noștri insistau să nu folosim niciodată această expresie. Sau cea mai des întâlnită era: să luăm tensiunea. Insistau să spunem că tensiunea și temperatura se măsoară, nu se iau, că îl omorâm pe pacient. Cum e corect gramatical?"

Astfel, realizatoarea rubricii ”Pe cuvânt”, a încercat să lămurească situația. Potrivit acesteia, din perspectiva limbajului medical nu este cea mai fericită formulă "a lua temperatura/tensiunea". Însă este o formulare extinsă în limbajul comun și nu este greșită. 

”Avem firește opțiunea de a folosi verbul "a măsura". Medicul i-a măsurat temperatura. Dar am auzit foarte rar asta în limbajul comun, de toate zilele. Adevărul e că toată lumea pare să își ia temperatura, nu să o măsoare. Deci tiparul cu verbul a lua există clar în uz, bun sau rău, potrivit sau nepotrivit, el există. Și nu e sigura situație. Pe același model avem și "a lua tensiunea" și "a lua pulsul". Chiar dacă acolo este vorba tot despre a măsura. Deci în toate aceste situații mai adecvat este să folosim "a măsura", însă nu este greșit "a lua", pentru că așa s-a fixat în limbajul comun, e un fel de a spune. Firește că nu e un "luat" la propriu, că nu îi luăm temperatura și i-o dăm înapoi, nu îi luăm pulsul și îl omorâm, e o utilizare specială a verbului "a lua", spune Ana Iorga.

Potrivit realizatoarei, tiparul vine din franceză. "Prendre la temperature" care înseamnă a măsura temperatura cuiva și, la figurat, a cunoaște starea de spirit a cuiva, un fel de a lua pulsul situației.

Etichete: Ana Iorga
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile