Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum spunem corect: Muzeul Național de Istorie AL României sau Muzeul de Istorie A României?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum spunem corect: Muzeul Național de Istorie AL României sau Muzeul de Istorie A României?

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 11:45 07 Mar 2017 Modificat la 11:45 07 Mar 2017

Cum spunem corect: Muzeul Național de Istorie AL României sau Muzeul de Istorie A României? Înainte să căutaţi pe site care e denumirea oficială, să o scoatem la capăt împreună. 

Cine aparține României, muzeul sau istoria? În această denumire, istoria este a României. Deci cuvântul acela trebuie să se acorde în gen și în număr cu istoria. Deci forma corectă este: Muzeul Național de Istorie A României.

Lămurim o chestiune aparent foarte complicată: acordul elementului ”al” din structura genitivului. Atunci când folosim elementul variabil „al" pentru a exprima genitivul, trebuie să îl acordăm cu regentul (cuvântul la care se referă genitivul) sau cu prepoziția care cere genitivul. 

De exemplu: „prezentarea cărţii şi a filmului", „al” trebuie să se acorde cu prezentarea, aşa că va avea formă de feminin singular, adică „a". În al doilea exemplu, „al” se acordă cu proiectul: spun corect „proiectul acesta al Ioanei". Iar în exemplul „împotriva minciunii şi a furtului", elementul al trebuie să fie în concordanţă cu forma prepoziţiei „împotriva", care echivalează cu un feminin. 

Iată câteva greşeli frecvente. 
E greşit să spun: „Deciziile au fost luate la nivelul policlinicilor şi A spitalelor", trebuie să fac acordul cu „nivelul", deci corect este: „la nivelul policlinicilor şi AL spitalelor".

Tot greşit este să spun: „Poţi merge tu în locul meu şi A Mariei". Varianta corectă este: „în locul meu şi AL Mariei". 

Greşelile de acord apar adesea pentru că nu identificăm corect cuvântul la care se raportează genitivul. E hilar să spui „stilul de coacere A bucătarului", adică să faci acordul cu „coacere". Corect este AL bucatarului. 

Există însă situaţii în care nu e atât de clar. Aceste două formulări pot fi ambele corecte în contexte diferite: „caietul cu rețete vechi ale bunicii" - reţetele sunt ale bunicii, caietul poate fi al meu, un caiet în care am notat reţetele bunicii. Dar „caietul cu rețete vechi al bunicii" înseamnă că este vorba despre caietul bunicii, în care sunt reţete. 

Toate explicațiile prezentate marți de Ana Iorga, la rubrica Pe cuvânt, în clipul video mai jos.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole