Antena 3 CNN Actualitate Educație ”Pe cuvânt”, cu Ana Iorga: Cum ne adresăm familiei regale

”Pe cuvânt”, cu Ana Iorga: Cum ne adresăm familiei regale

2 minute de citit Publicat la 18:05 06 Mar 2016 Modificat la 18:05 06 Mar 2016
Ana Iorga a prezentat, duminică, la „Pe cuvânt”, de la Antena 3, cum trebuie să vorbim despre un membru al Familiei Regale şi cum ne adresăm corect acestuia. Pare lucru simplu, dar sunt câteva reguli de protocol care trebuie învăţate. Şi nici gramatica nu e chiar uşoară când te adresezi capetelor încoronate.

Regele Mihai vorbeşte o română autentică, frumoasă, ca pe vremuri. Chiar dacă Majestatea Sa este îngăduitor, merită să ne adresăm cum se cuvine. A avut parte de suficiente formule nefericite. Un exemplu este modul în care a fost întâmpinat în ţară în 1990. Vorba vine întâmpinat, a fost de fapt alungat.

”L-aţi văzut pe şeful de la Paşapoarte? Cu vorba împiedicată şi căciula căzută pe-o parte, EL este cel care i-a pus în vedere Regelui că trebuie să plece de unde a venit. Dar până să îşi organizeze discursul, nici nu ştia cum să-i vorbească Majestăţii Sale. Martorii spun că i-ar zis FOSTUL DOMN MONARH, apoi DOMN MIHAI. Era şi asta o performanţă, pentru că abia scăpaserăm de termenul TOVARĂŞ. Iar cuvântul REGE fusese şters din cărţi şi din minţile oamenilor. În vocabularul comuniştilor nu existau REGE şi MAJESTATE. Comunismul a căzut, dar discursul a rămas. Însuşi preşedintele care a condamnat formal comunismul, Traian Băsescu, a perpetuat aceleaşi cuvinte ireverenţioase la adresa Regelui. După ce l-a acuzat de trădare şi l-a făcut slugă la ruşi, Traian Băsescu a continuat să-l minimalizeze. Aproape cu aceleaşi cuvinte ale şefului de la Paşapoarte din anii 90”, a spus Ana Iorga.

Lingvistic şi simbolic, Traian Băsescu a comis o ireverenţă. România are totuşi un rege, chiar dacă nu este monarhie. Fie că participăm la o conversaţie faţă în faţă, fie că trimitem o scrisoare oficială Familiei Regale sau doar facem referire la membrii Casei Regale, formulele de adresare sunt la fel de importante.

Pentru Regele Mihai şi Regina Ana formulele corecte sunt Majestatea Voastră în adresarea directă şi Majestatea Sa, Majestăţile Lor, atunci când ne referim la suverani. Deşi mai puţin frecventă, este acceptată şi forma Maiestate, cu i. Toate cuvintele se scriu cu majusculă.

Pentru membrii Familiei Regale care au titlul de Principe sau Principesă , formula de adresare este Alteţa Voastră Regală sau Alteţa Voastră. Niciodată ALTEŢEA.

În fiecare duminică, de la ora 17.40, în cadrul emisiunii Secvențial, Ana Iorga vă prezintă PE CUVÂNT, un mic curs de supravieţuire a limbii române în jungla de astăzi.

Într-o lume în care vorbim tot mai neîngrijit, noi încercăm să recuperăm buna-cuviinţă faţă de cuvântul scris şi rostit. Pentru că felul în care vorbim ne recomandă sau ne descalifică în societate.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole