Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum îl folosim corect pe ”decât” şi cum se folosesc ”doar” și ”numai”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum îl folosim corect pe ”decât” şi cum se folosesc ”doar” și ”numai”

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 10:59 29 Aug 2017 Modificat la 10:59 29 Aug 2017

Mulți ne-am săturat de folosirea greşită a semiadverbului DECÂT: „Am decât trei zile de concediu. Vreau decât să-ţi spun ceva. Au venit decât trei la curs". 

Oficial, i-am pus gând rău lui DECÂT folosit greşit. L-am explicat noi în rubrică, l-au ironizat artişti, s-au inventat bancuri cu DECÂT. Şi tot degeaba. Poate credeţi că au făcut lingviştii vreo obsesie. Nu. E o regulă gramaticală de bun-simţ. 

Ana Iorga a explicat marți, la rubrica Pe cuvânt, cum îl folosim corect pe DECÂT şi cum se folosesc sinonimele lui: DOAR şi NUMAI. 

E greşit să spunem: „A citit DECÂT două cărţi în vacanţă". DECÂT poate apărea doar cu un verb la forma negativă, niciodată cu un verb la afirmativ, aşa cum se întâmplă în acest exemplu. 

Corectăm foarte uşor acest enunţ. Avem mai multe variante. 

Prima: punem verbul la negativ atunci când folosim DECÂT: „N-A citit decât două cărţi în vacanţă". 

A doua variantă: păstrăm verbul la forma afirmativă şi folosim unul dintre sinonimele lui DECÂT, doar sau numai. Ambele se folosesc doar cu verbul la afirmativ când au acest sens restrictiv. Aşadar, putem spune corect şi: „A citit doar două cărţi în vacanţă. SAU: A citit numai două cărţi în vacanţă".

Regula este aceasta: DECÂT se poate folosi doar cu un verb la negativ, iar sinonimele sale DOAR şi NUMAI se folosesc cu forma afirmativă a verbului. Este atât de simplu. Asta este tot ce trebuie să ştiţi. 

Nu putem să spunem: „Vreau DECÂT să te ajut". DECÂT trebuie să fie însoţit de negaţia verbului. 

Putem să spunem corect: „NU vreau DECÂT să te ajut" sau „Vreau DOAR să te ajut” sau ”Vreau NUMAI să te ajut". 

Dacă DECÂT se poate folosi numai cu forma negativă a verbului, DOAR şi NUMAI au un comportament puţin diferit. Se pot folosi şi cu forma afirmativă a verbului, şi cu forma negativă, dar sensul se schimbă. 

DOAR şi NUMAI sunt sinonime cu DECÂT atunci când se folosesc cu verbul la afirmativ. „Mănâncă doar salate" înseamnă „Nu mănâncă decât salate". Sensul este restrictiv: nu mănâncă altceva în afară de asta. Dar când se folosesc cu forma negativă a verbului, NUMAI şi DOAR nu mai au sens restrictiv, ci cumulativ: „Nu mănâncă doar salate" înseamnă „Mănâncă şi altceva în afară de salate". 

GREŞIT
A citit decât două cărţi în vacanţă. 

CORECT
N-a citit decât două cărţi în vacanţă. 
A citit doar/numai două cărţi în vacanţă.

DECÂT + verb la negativ
DOAR/NUMAI + verb la afirmativ

GREŞIT
Vreau decât să te ajut.

CORECT
Nu vreau decât să te ajut.
Vreau doar/numai să te ajut. 

Sens restrictiv: 
Mănâncă doar/numai salate.
Sens cumulativ:
Nu mănâncă doar/numai salate.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole