Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum folosim corect cuvintele ”protestant” și ”protestatar”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum folosim corect cuvintele ”protestant” și ”protestatar”

1 minut de citit Publicat la 12:38 27 Mai 2020 Modificat la 12:38 27 Mai 2020

Căutând definiția cuvântului, spune dumnealui, am găsit în mai multe dicționare că aceste cuvinte sunt sinonime." Răspunsul pe scurt este NU, nu sunt sinonime. Exista o legătură etimologica intre cele 2 cuvinte, dar nu sunt sinonime și nu putem folosi "protestant" cu sensul de "protestatar". Ne uitam în dicționar.

protestant = adept al protestantismului, reformat

protestatar = care protestează

Potrivit DEX, protestant înseamnă adept al protestantismului, reformat. Sau care tine de protestantism. Protestantismul denumește confesiunile religioase creștine desprinse de catolicism prin Reforma din secolul al 16-lea. Protestant are așadar un sens religios, este singurul din dicționar, nu are și sensul de contestatar, protestatar. Protestatar este cel care protestează într-o împrejurare oarecare, care aderă la o acțiune de protest sau care indică un protest.

E drept că dacă te uiți în Dexonline, unele informații te pot induce în eroare. Dar nu pentru că sunt incorecte, ci pentru că le putem interpreta greșit. Dexonline citează de pildă și un dicționar de sinonime din anii 80, republicat după 2000, în care adjectivul protestant apare că ar avea că sinonime și protestatar, contestatar. Cel mai bine este să luăm însă în considerare definițiile date în DEX atunci când vrem să lămurim sensul cuvintelor. Dicționarul explicativ a fost actualizat de-a lungul timpului în mai multe ediții, și orice s-ar spune, că mai are neajunsuri, că nu e complet, că nu au fost reevaluate toate definițiile, până una alta este un dicționar academic serios pe care ne putem baza cu toată încrederea.

Ambele cuvinte au intrat în română din franceză. Unde avem de asemenea doi termeni diferiți pentru cele 2 sensuri: cel religios și cel referitor la proteste. Etimologic însă, cele doua cuvinte sigur că sunt legate. Protestant era numele dat susținătorilor lui Luther, pentru că ei protestau public în 1529 fata de masuri religioase care îi discriminau. Deci la origine, protestant conținea ideea de protest.

Însă protestant nu poate fi folosit conform normelor actuale în română cu sensul de protestatar. Trebuie să spunem protestantul este adeptul protestantismului, protestatarul este cel care protestează.

Deci potrivit normelor actuale, protestant nu poate fi folosit în română cu sensul de protestatar. Deci nu putem spune că: "În fata Ministerului s-au adunat mai mulți protestanți", decât daca oamenii erau de adepți ai protestantismului. Dacă doar protestează fata de ceva, atunci sunt protestatari, nu protestanți.

Etichete: Pe cuvant Ana Iorga
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole