Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum a apărut verbul „a se focusa”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum a apărut verbul „a se focusa”

1 minut de citit Publicat la 11:36 03 Dec 2019 Modificat la 11:36 03 Dec 2019

Ana Iorga a vorbit în rubrica ,,Pe cuvânt”  despre verbul ,,a se focusa”.

Am început să spunem foarte des  ”ne focusăm pe ceva” în loc de ”ne concentrăm pe ceva”.

Verbul a pătruns de câțiva ani în engleză și nu este atestat în dicționarele noastre. Se foloseşte însă, pe de-o parte, cu sensuri tehnice, pe de altă parte, în limbajul curent, în formă reflexivă și înseamnă ”a se concentra”,

Vine din englezescul ”to focus”, care are aceleaşi sensuri tehnice. Dar pe noi ne interesează ”to focus on”, adică a se concentra pe ceva, a acorda o atenţie specială. Este sensul care a dat în română ”a se focusa pe”.

Se foloseşte însă, pe de-o parte, cu sensuri tehnice, pe de altă parte, în limbajul curent, în formă reflexivă și înseamnă ”a se concentra pe ceva”.

O combinaţie destul de nefericită, pentru că practic am luat verbul englezesc, i-am adăugat un sufix românesc şi am creat un nou cuvânt. Aşa au apărut: ”Ne focusăm pe problemele economice”; ”Dacă te focusezi pe proiectele tale, vei reuşi”; ”Azi, la antrenament, ne focusăm pe muşchii abdominali".

Verbul a dezvoltat și o întreaga familie lexicală: focusare, focusat, focus. Dar rămâne un calc. Adică un cuvânt format prin preluarea unuia străin şi adaptarea lui minimală la română. Unul de care nu aveam nevoie cu adevărat şi care se integrează bizar în unele contexte.

În loc de „a se focusa", putem spune ”a se concentra",  ”acorda atenţie", ”a fi atent la". 

În loc de ”a se focusa pe ceva” este recomandat să folosim ”a se concentra pe ceva”, ”a acorda atenția sau a fi atent la ceva”.

Etichete: Pe cuvant
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole