Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când folosim „a servi” și „a consuma”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când folosim „a servi” și „a consuma”

1 minut de citit Publicat la 11:44 18 Dec 2018 Modificat la 11:44 18 Dec 2018

„Mai serviți o prăjitură?”„Servim masa la restaurant?” „Eu servesc cafeaua fără zahar”. „A servi” în aceste exemple este de prost gust, o modă care persistă de câteva decenii deja în română. O formulare artificial protocolară pretențioasă și mult superioară. Așa o consideră unii, mult superioară verbelor„ a mânca” și „a bea”. Se ne uităm însă un pic în dicționar să vedem cât de nimerit e „să servim cafeaua” sau „să servim masa”. 

„A servi” nu înseamnă „a bea”, „a mânca”

Deci, să nu îl mai folosim cu acest sens. Verbul „a servi” este polisemantic dar dacă ne referim strict la sensurile din domeniul gastronomiei, dicționarul ne spune clar: 
A servi =a pune, a aduce la masă mâncare și băutură, a prezenta cuiva o mâncare, a trata pe cineva cu ceva.
A se servi= a lua să mănânce sau să bea 

Deci putem spune
Gazda servește oaspeții cu prăjituri.
Eu mă servesc cu o felie de tort.

Însă nu putem spune:
Mai servesc o felie de tort.
Mai serviși o bomboană.
Servești cafea?

Când „a servi” nu mai e deajuns de prețios pentru noi mai avem un verb pe care îl iubim:  „a consuma”, tot cu sensul de a manca sau a bea

Am consmat o bere.
Recomandat:
Am băut o bere

Există în limba română mai multe derivate de la acest verb, foarte răspândite, într-un limbaj mai tehnic. Acestea apar și în denumirile oficiale:
Consumator 
Consum
Consumație

Să ne gândim și la mesajele pe care le vedeți des la televizor: pentru o viață sănătoasă, evitați consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi sau consumați zilnic fructe și legume. Nu sunt exemplele cele mai fericite dar ne arată că „a consuma„ și derivatele lui sunt destul de răspândite iar asta ar putea explica și extinderea verbului în alte contexte în care e neadecvat stilistic de exemplu, „noi nu consumăm pâine seara”.Mult mai potrivit este simplul „a manca”.

Defapt „a servi” e folosit greșit cu sensul „a mânca” și „a consuma” devine ridicol atunci când îl folosim în situații familiare, la fel ca „a debuta” în loc de „a începe”, sau „a finaliza” în loc de „a termina”. Ne plac atât de mult aceste verbe încât parcă văd că vom ajunge la un moment dat să spunem „masa a debutat cu un aperitiv, apoi toți am servit supă și friptură și am finalizat cu un tort”. Să renunțăm un pic la ele în aceste contexte. 

Etichete: Pe cuvant
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole