Uneori cuvintele pe care credem că le cunoaștem foarte bine, cu sensuri clare, des folosite, ne creează probleme. Astăzi vorbim despre substantivul „alternativă” și despre contextele în care îl folosim greșit, fără să ne dăm seama. De expemplu:
„Plecarea era singura alternativă.”
„Avea două alternative: să rămână sau să plece.”
Problema aici este că folosim cuvântul cu un sens pe care nu îl are în dicționar.
Două alternative sănătoase pentru părinți și bebeluși (dianastirbu.ro): Acest titlu vrea să arate două variante, două soluții sănătoase pentru părinți și bebeluși, numai că „alternativă” nu înseamnă soluție sau variantă ci situația în care ai două posibilități, două soluții de rezolvare.
„Alternativa” este însăși situația cu două variante.
Alternativă = posbilitatea de a alege între două soluții, două situații care se exclud. Poate fi și o relație între două judecăți în care dacă o judecată e adevărată celaltă e neapărat falsă. Alternativa este o situatia cu două variante de rezolvare nu e una dintre cele două variante.
Corect
„Nu avem alternativă”: Nu avem de ales, nu e o situațe cu două ieșiri sau două soluții din care să alegem.
Două soluții, variante, opțiuni, sănătoase.
Greșit
Soba canadiană, o alternativă ieftină și simplă.(lumeasatului.ro)
Corect
O variantă ieftină. Soba nu are cum să fie o situație cu două opțiuni.
Deci alternativa NU înseamnă soluție, variantă. Alternativa înseamnă situații în care există două variante, posibilitatea de a alege una dintre cele două. Este limpede acum că este greșit să spunem două alternative sau singura alternativă pentru că alternativă presupune două soluții.