Antena 3 CNN Life Pavel Durov, fondatorul Telegram, anunţă schimbări în aplicaţia de mesagerie. Ce funcţii vor fi eliminate sau dezactivate

Pavel Durov, fondatorul Telegram, anunţă schimbări în aplicaţia de mesagerie. Ce funcţii vor fi eliminate sau dezactivate

de Claudia Popovici    |   

Pavel Durov, directorul executiv al Telegram, a anunţat că funcția, care a avut probleme cu roboţii și escrocii, va fi înlocuită. De asemenea, aplicația de mesagerie va îmbunătăți moderarea pe platformă și a eliminat unele funcții care au fost folosite pentru activități ilegale, scrie The Guardian. 

Fondatorul aplicației a dezvăluit schimbările vineri, la câteva ore după ce a catalogat drept „eronată” arestarea sa de către autoritățile franceze luna trecută. Durov a fost ulterior acuzat că ar fi permis activități infracționale pe aplicație.

Într-o postare pe X, el a spus că aplicația de mesagerie este „angajată să transforme moderarea pe Telegram dintr-o zonă criticată într-una apreciată”.

Schimbările anunțate de Durov includ eliminarea funcției „oameni din apropiere” a aplicației, despre care a spus că a avut „probleme cu boți și escroci”, și înlocuirea acesteia cu „afaceri din apropiere”, care să includă doar afaceri legitime; și dezactivarea încărcărilor media pe instrumentul de blogging al aplicației, Telegraph, pe care Durov a spus că a fost „abuzat de actori anonimi”.

The Verge, un site de știri tehnologice, a raportat și că Telegram a eliminat referințele de pe pagina sa de Întrebări Frecvente (FAQ) legate de protecția chat-urilor private și că solicitările de a le modera nu vor fi procesate. Un purtător de cuvânt a declarat pentru site că codul sursă al aplicației nu s-a schimbat, dar utilizatorii pot raporta un chat nou moderatorilor.

Durov a adăugat că aproape 1 miliard de utilizatori ai Telegram au fost dezamăgiți de o minoritate.

Bărbatul de 39 de ani, născut în Rusia și care deține și cetățenia franceză, a fost reținut în Franța în august, ca parte a unei investigații legate de infracțiuni privind imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, trafic de droguri și tranzacții frauduloase asociate cu aplicația.

„Deși 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nicio legătură cu infracțiunile, cei 0,001% implicați în activități ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noștri”, a spus el.

Durov a adăugat că Telegram a atins 10 milioane de abonați plătitori

Durov a făcut postarea pe X după ce și-a folosit canalul Telegram pentru a face primele comentarii publice de la reținerea sa luna trecută. El a numit arestarea sa „eronată” și a negat orice sugestie că aplicația ar fi un „paradis anarhic”.

Mai mult, el a spus că investigația asupra aplicației a fost surprinzătoare, deoarece autoritățile franceze aveau acces la o „linie fierbinte” pe care el a ajutat-o să fie înființată și ar fi putut contacta reprezentantul UE al Telegram în orice moment. „Dacă o țară este nemulțumită de un serviciu de internet, practica stabilită este să inițiezi o acțiune legală împotriva serviciului în sine”, a scris el. „Folosirea unor legi din era pre-smartphone pentru a acuza un CEO de infracțiuni comise de terți pe platforma pe care o gestionează este o abordare greșită.”

Telegram, a spus el, nu este perfectă, dar a negat orice abuz asociat cu aplicația

El a adăugat: „Dar afirmațiile din unele media că Telegram ar fi un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate. Eliminăm milioane de postări și canale dăunătoare în fiecare zi.”

Durov, care are o avere de 9 miliarde de dolari, a evitat închisoarea înainte de proces, plătind o cauțiune de 5 milioane de euro. I s-a acordat eliberarea cu condiția să se prezinte la o secție de poliție de două ori pe săptămână și să rămână în Franța.

Vineri, oficialii de la Moscova au confirmat rapoartele anterioare că Durov a refuzat ofertele de asistență diplomatică din partea Rusiei după arestare.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a spus că diplomații ruși de la Paris au întreprins toate „acțiunile necesare” în legătură cu reținerea lui Durov, dar acesta a refuzat orice ofertă de ajutor diplomatic.

„Pentru orice întrebări legate de deciziile lui Durov privind prioritatea pe care o acordă acestei chestiuni, vă rugăm să contactați avocații săi”, a declarat Zaharova pentru RTVI.

Durov deține și cetățenia Emiratelor Arabe Unite și Saint Kitts și Nevis

Arestarea sa a escaladat tensiunile dintre Rusia și Franța, unii parlamentari de la Moscova susținând că Parisul încearcă să-l preseze pe fondatorul Telegram să predea cheile de criptare ale aplicației către agențiile de informații occidentale.

La începutul săptămânii, Vladimir Putin și-a exprimat surprinderea față de acțiunile Franței împotriva lui Durov, numindu-le „selective”. În primele sale comentarii publice despre Durov de la arestare, președintele rus a spus că s-a întâlnit cu fondatorul Telegram doar o dată, „cu ani în urmă”, și că nu au păstrat legătura.

Subiecte în articol: Pavel Durov Telegram
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile