Consilierul lui Vladimir Putin, Nikolai Patruşev, a afirmat într-un interviu pentru presa rusă că „România se află printre statele interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”. Referindu-se la Moldova, Patruşev a declarat că, din cauza politicilor antirusești agresive de la Chișinău, „Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe”.
„Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situaţie, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară specială”, a spus Nikolai Patruşev, într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda.
Mâna dreaptă a lui Putin susține că responsabilitatea pentru criza energetică din Republica Moldova revine autorităților țării, care urmează cu supunere instrucțiunile Bruxelles-ului. El adaugă că principala prioritate a Rusiei este protecția și bunăstarea cetățenilor ruși din întreaga lume.
„Dacă vorbim despre aspectul internaţional al intereselor globale ale Rusiei, discriminarea împotriva populaţiei ruse într-o serie întreagă de ţări şi, bineînţeles, în ţările baltice şi Moldova, trebuie să înceteze. Autorităţile din aceste state continuă să se afunde în cea mai profundă criză prin acţiuni necugetate, în timp ce se încăpăţânează să învârtă retorica rusofobă. Deosebit de relevantă este criza energetică, a cărei vină o poartă sută la sută autorităţile moldoveneşti, care urmează obedient ordinele Bruxelles-ului de a reduce dependenţa de gazul rusesc”, a spus el.
„Autorităţile moldoveneşti nu trebuie să caute duşmani în interiorul ţării sau în Transnistria, ci să-şi recunoască greşelile şi să înceapă să corecteze situaţia”, a declarat consilierul rus al liderului de la Kremlin.
UE „și-a pierdut dreptul de a vorbi” în numele României
Consilierul lui Vladimir Putin susține, în interviul său, că România se află printre țările „interesate de a lua o poziție echilibrată faţă de Rusia”.
„Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”, a declarat reprezentantul liderului de la Kremlin.
„Este deosebit de îngrijorător faptul că aplicarea violentă a ideologiei neo-naziste şi rusofobia incendiară distrug oraşele cândva prospere ale Ucrainei, inclusiv Harkov, Odesa, Mîkolaiv şi Dnipropetrovsk. Este posibil ca Ucraina să nu mai existe deloc în acest an”, a afirmat Patruşev.
Consilierul lui Putin a stabilit un nou obiectiv pentru Moscova: să obțină recunoașterea internațională a teritoriilor cucerite în Ucraina ca parte integrantă a Federației Ruse, eliminând astfel posibilitatea unor concesii teritoriale în cadrul unor eventuale negocieri de pace.
„Acest lucru nici măcar nu este subiect de discuţie. Teritoriile, cândva conduse de Kiev, au devenit parte a Rusiei ca urmare a voinţei cetăţenilor, în conformitate cu dreptul internaţional, legile Federaţiei Ruse şi legislaţia acestor regiuni”, a susţinut Patruşev.
El subliniază că este esențial ca lumea să recunoască încorporarea în Federația Rusă a Republicii Donețk, a Republicii Luhansk, a regiunilor Zaporojie și Herson, a Republicii Crimeea și a Sevastopolului, „care sunt parte integrantă a țării, în conformitate cu Constituția”.
Patrușev, despre Trump: „E mai preocupat de China”
Nikolai Patruşev consideră că președintele ales al SUA, Donald Trump, va acorda mai puțină atenție susținerii Ucrainei, fiind mai interesat de alte regiuni ale lumii.
„Pentru administrația Biden, Ucraina a fost o prioritate necondiționată. Este clar că relațiile dintre Trump și Biden sunt antagonice. Prin urmare, Ucraina nu va fi printre prioritățile lui Trump. El este mai preocupat de China”, a declarat reprezentantul Kremlinului.
De asemenea, Patrușev a menționat că Trump și-a clarificat deja interesele în ceea ce privește Groenlanda, Canalul Panama, Mexic și Canada. „Dacă vorbim despre perspectivele specifice pentru evoluțiile viitoare, ținând cont de factorul Trump, îi respectăm declarațiile”, a mai spus el.
Patrușev a subliniat că poziția președintelui ales al SUA nu este împărtășită de toate elitele americane, astfel încât, spune el, este extrem de important să se asigure securitatea acestuia.
În plus, Patrușev a exclus posibilitatea ca Moscova să discute cu altcineva decât Statele Unite despre Ucraina: „Cred că negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfășoare între Rusia și Statele Unite, fără participarea altor țări occidentale”.
„Nu este nimic de discutat cu Londra și Bruxelles”, a spus Patrușev.