Antena 3 CNN Externe Patru oameni au murit şi câteva mii au fost evacuaţi, din cauza inundaţiilor produse de taifunul Gaemi, în sudul Chinei

Patru oameni au murit şi câteva mii au fost evacuaţi, din cauza inundaţiilor produse de taifunul Gaemi, în sudul Chinei

de Milena Niță    |   

Ploile torenţiale şi inundaţiile care s-au produs în provincia Hunan din sudul Chinei au ucis patru persoane şi au dus la evacuarea mai multor mii de localnici, a anunţat presa de stat chineză marţi, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Totuşi, taifunul Gaemi, care a scăzut între timp în intensitate, continuă să afecteze această ţară asiatică.

Provincia Hunan a fost deosebit de afectată de mai multe zile de ploi abundente care au rupt diguri şi baraje importante şi au inundat suprafeţe mari de terenuri cu culturi agricole, potrivit presei de stat chineze.

În districtul Zixing, aproape 90.000 de persoane au fost afectate de vremea extremă care a avariat aproximativ 1.400 de case şi a distrus aproximativ 1.300 de drumuri, a raportat site-ul cotidianului People's Daily. De asemenea, mai multe sate au rămas fără curent electric.

Potrivit experţilor în meteorologie, combinaţia dintre un sistem meteorologic provenit de la taifunul Gaemi, care a fost retrogradat între timp în categoria furtunilor tropicale, şi un muson de sud-vest a creat condiţii propice pentru ploi abundente şi umiditate ridicată, potrivit Beijing News.

În ultimele două zile, precipitaţiile au dus la creşterea nivelului râului Juanshui, rupând trei diguri, a raportat agenţia de presă Xinhua. Unul dintre diguri a fost sigilat cu succes în cursul zilei de luni.

Juanshui se varsă în râul Xiangjiang, un afluent major al fluviului Yangtze, şi a cauzat inundaţii record în unele regiuni, potrivit cotidianului People's Daily.

Duminică, 41 persoane au fost ucise în urma ploilor abundente şi a unei alunecări de teren, care au distrus case în provincia Hunan, a raportat presa de stat chineză. Ploile abundente au afectat şi alte câteva provincii, care au emis avertismente şi au pus în aplicare planuri de urgenţă.

Guvernul chinez s-a reunit săptămâna trecută pentru a discuta măsurile de combatere a inundaţiilor provocate de ploile abundente.

China a alocat deja cel puţin 6,67 miliarde de yuani (918 milioane de dolari) pentru fonduri de ajutor de urgenţă pentru persoanele sinistrate, potrivit unor calcule făcute de jurnalişti de la Reuters. 

 

Subiecte în articol: taifun taifun Gaemi China morti inundatii
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile