Antena 3 CNN Economic Patru motive pentru care prețurile vor rămâne mari, chiar dacă inflația din România scade

Patru motive pentru care prețurile vor rămâne mari, chiar dacă inflația din România scade

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 19:38 13 Aug 2024 Modificat la 22:40 13 Aug 2024

Când ne uităm la o serie de date transmise de instituţiile statului, am fi tentaţi să spunem că viaţa în România începe să fie mai bună. Salariul mediu net în ţara noastră a crescut cu aproape 13% în acest an. Numai că există o problemă mare. Preţurile au crescut şi ele, iar în multe cazuri aceste majorări sunt amețitoare. Iată care sunt cele patru motive pentru care prețurile vor rămâne mari chiar dacă inflația din România scade.

Auzim în fiecare zi de inflaţie, de presiunea inflaţionistă şi de Banca Naţională a României care încearcă să ţină acest fenomen sub control. O serie de specialişti spun că, de la un punct încolo, nici nu mai contează.

Motivele pentru care prețurile nu vor scădea

În primul rând, se adânceşte foarte mult prăpastia între ce bani avem la buget şi nevoile reale fiscale, aşa că guvernul împrumută bani. Până acum, am ajuns la o datorie publică de peste 52% din PIB, iar datoriile trebuie plătite. Asta înseamnă o cere mare din economia autohtonă care se va reflecta în creşterea preţurilor, în special în sectoarele locuinţelor şi bunurilor de larg consum.

Al doilea motiv pentru care vom avea preţuri mari multă vreme este reprezentat de materiile prime care, din cauza tensiunilor geopolitice, vor fi tot mai scumpe. La asta se adaugă şi preţurile în creştere la gaze, curent şi, de aici, produsele finite vor deveni mai scumpe.

Al treilea motiv care duce la scumpiri este seceta şi impactul ei asupra agriculturii. Este secetă la noi în ţară, dar este secetă şi la alţii. Producţia mai mică duce la cerere mare şi, evident, la creşteri substanţiale de preţ - de la pâine, ulei sau zahăr, până la cafea sau fructe.

Al patrulea motiv, unul pe care autorităţile îl bagă prea puţin în seamă, este adâncirea declinului demografic. La fiecare 10 ani pierdem un milion de locuitori, ca efect al emigrației sau sporului natural. Cu o populaţie tot mai scăzută şi mai îmbătrânită, scade productivitatea şi vârsta de muncă. Şi acest fenomen se vede în economie prin preţuri mari.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole