Nereguli grave la una dintre cele mai cunoscute shaormerii din București. Protecția Consumatorului a decis închiderea tuturor celor patru locații din Capitală care au fost verificate.
Mai mult decât atât, inspectorii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 33.000 de lei.
Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 1 și 2 din București au desfășurat, pe 04.09.2024, o serie de acțiuni de control operativ la unitățile de alimentație publică de tip fast-food, ale unui lanț cunoscut de shaormerii.
În urma neregulilor constatate, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni:
- amenzi contravenționale în valoare de 33.000 lei
- 1 avertisment
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru toate cele 4 locații verificate
- propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru 2 dintre locații.
„Avem toleranță zero în fața unor asemenea situații care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viața consumatorilor. Este de neimaginat ca, în continuare, unii operatori economici sfideze, pur și simplu, prevederile legii” – Sebastian Hotca, președintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Abaterile de la legislația în vigoare, în domeniu, identificate au fost:
- condiții igienico-sanitare improprii în blocul alimentar: praf și grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor și a corpurilor de gătit, paviment depreciat
- utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă
- nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător
- prezenta insectelor vii (muște și gândaci) în unitate
- folosirea unor materii prime fără elemente de identificare
- condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf
- utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate
- folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf grosier, și deteriorate
- nerespectarea vecinătăților în spatiile frigorifice
- lipsa menționării gramajelor, ingredientelor și a valorii nutriționale a acestora, în lista meniu
- păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat față de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării și comercializării)
- schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă
- lipsa plaselor anti-insecte la ferestre
- folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecție sanitară, se arată în comunicatul ANPC emis presei.