Antena 3 CNN Conținut plătit Patru cauze mai puțin știute ale parodontozei - la ce să fii atent

Patru cauze mai puțin știute ale parodontozei - la ce să fii atent

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:20 19 Sep 2022 Modificat la 16:20 19 Sep 2022

De obicei, problemele parodontale încep să fie foarte evidente în jurul vârstei de 40-45 de ani. Dacă le ignori, șansele de păstrare a dinților se reduc semnificativ după vârsta de 50 de ani. De aceea este foarte important să recunoaștem primele semne ale parodontozei: gingii dureroase, de culoare roșie închisă sau violet sau care au început să se retragă și sângerează.

Boala parodontala apare datorită unui cumul de factori și nu al unuia singur. Această afecțiune apare de obicei în timp, semnele de mobilitate a dinților fiind vizibile după câțiva ani. Există însă și cazuri mai rare în care boală evoluează rapid, în jurul vârstei de 30-40 de ani. Cauzele principale ale răspândirii atât de mari a parodontozei sunt

  • lipsa unei igiene dentare corecte,

  • lipsa unei obișnuințe de a merge regulat la dentist (de două ori pe an),

  • mersul la dentist doar în cazul unor dureri sau a unor probleme estetice evidente, lipsa unuia sau mai multor dinți.

De îndată ce aceste semne au apărut este recomandat să mergeți la un consult la un medic parodontolog, care te va sfătui despre ce este de făcut pentru a evita pierderea dinților și pentru a preveni pe viitor apariția acestor probleme.

Dacă este diagnosticată, dar nu se descoperă ce anume a stat la baza instaurării ei, medicul va proceda la eliminarea efectelor, iar boala va recidiva. De aici și temuta eticheta de boală incurabilă. În acest context, dacă ai auzit vreodată că nu există tratament parodontoza, află că este doar o prejudecată. Din punct de vedere patologic, boala se poate vindeca în totalitate și pe termen lung, dar în anumite condiții și nu în sens regenerativ (adică osul nu va mai crește singur).

Situații speciale de apariție și favorizare a parodontozei

Parodontoza poate fi cauzată sau întreținută și de alți factori în afară de igienă dentară precum|:

  • starea fiziologică în care se găsește pacientul – pubertatea, sarcina, menstruația sau menopauza – poate provoca inflamarea gingiilor și poate întreține condițiile care vor conduce în timp la pierderea osului care susține dinții.

  • anumite boli precum diabetul, anemiile și bolile imunodeficitare, afecțiunile cardio-vasculare sau pulmonare, ori tratamentul medicamentos al unora dintre aceste boli, pot contribui indirect la apariția inflamatiilor gingivale.

  • problemele dentare nerezolvate la timp, precum prezența cariilor sau a lucrărilor dentare incorect realizate sau care trebuiau schimbate, pot întreține un mediu bogat în bacterii. Poți merge la un endodont - precum acest endodont Iasi pentru a verifica mai clar statusul problemelor tale dentare.

  • spațiile între dinți. Uneori dinții se pot deplasa ca urmare a extracției unui dinte de pe arcadă, creându-se spații în care intră alimentele, care presează pe gingia dintre dinți. În timp, se poate ajunge la inflamația gingiei, la crearea de pungi parodontale (zona în care osul care susține dintîi s-a măcinat).

  • fumatul este un factor care întreține inflamația și îngreunează vindecarea. Cantitatea de salivă este mai mică în cazul fumătorilor, ceea ce favorizează depunerea plăcii bacteriene. Anumite substanțe din fumul de țigară îngreunează circulația sanguină la nivelul gingiilor, mențînând inflamația și favorizând retracția gingivală.

Înțelegerea mecanismului declanșator al parodontozei este un proces complicat și destul de lung, ce se bazează mult pe comunicarea deschisă între medic și pacient. Deși sunt vizibile uneori indicii care demonstrează o anumită conduită, cum ar fi o igienă orală insuficientă, neglijențe alimentare, sau alte obiceiuri vicioase, pacienților le este greu să vorbească deschis despre aceste aspecte.

Lipsa de comunicare dintre medic și pacient este principala cauza a neînțelegerii seriozității cu care trebuie abordat planul de tratament, pentru a avea rezultate reale. Iar cel mai important de reținut aici este faptul că tratamentul nu se termină odată cu epuizarea ședințelor dintr-o schemă terapeutică (chirurgie parodontală, ozonoterapie, antibioterapie, etc.), ci odată cu stabilizarea completă din punct de vedere parodontal, de aceea recomandarea de a alege cu grijă clinica la care te vei trata - trebuie să aibă experți parodontologi precum această clinică stomatologică Iași.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole