Antena 3 CNN Externe Patru țări NATO din Europa vor să dezvolte o rachetă cu rază de acțiune de peste 500 de kilometri

Patru țări NATO din Europa vor să dezvolte o rachetă cu rază de acțiune de peste 500 de kilometri

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Franța, Germania, Italia şi Polonia au semnat, joi, la summitul NATO de la Washington, o scrisoare de intenție privind dezvoltarea în comun a unui nou tip de rachetă de croazieră, relatează Agerpres.

Este vorba despre un dispozitiv cu lansare terestră și cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri.

Inițiatorii vor să acopere astfel o lipsă în arsenalul militar european, pusă în evidență de războiul din Ucraina.

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a afirmat că noua inițiativă este menită să servească drept element de descurajare și a adăugat că proiectul trebuie să fie "cât mai deschis" participării altor țări.

Lecornu a dat de înțeles că noul guvern laburist al Marii Britanii s-ar putea alătura proiectului.

O primă schiță a viitoarei rachete ar putea fi realizată până la sfârșitul anului.

Franța ar dori ca aceasta să fie o versiune modificată a rachetei de croazieră cu lansare navală MdCN, fabricată în prezent de compania MBDA. Aceasta din urmă produce, de asemenea, rachetele cu lansare din aer Taurus și Storm Shadow/Scalp, cea din urmă fiind deja oferită Ucrainei ca ajutor militar și folosită cu succes în războiul cu Rusia.

De altfel, MBDA, din al cărei acționariat fac parte companiile Airbus, BAE Systems şi Leonardo, lucrează deja la dezvoltarea unei versiuni modificate a rachetei MdCN. Versiunea nouă ar urma să utilizeze lansatoare montate pe camioane, la fel ca rachetele americane ATACMS, lansate de bateriile HIMARS.

Cei patru aliați au luat decizia la o zi după ce SUA și Germania au convenit asupra reamplasării rachetelor Tomahawk în Europa

Anunțul privind noua inițiativa vine la o zi după ce Washingtonul și Berlinul au comunicat că vor începe desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei în 2026. Urmează să fie amplasat rachete SM-6 și Tomahawk, dar şi arme hipersonice aflate în dezvoltare.

Moscova s-a grăbit să califice anunțul făcut de SUA și Germania drept o "amenințare foarte gravă" la adresa securității naționale a Rusiei.

Dar reamplasarea rachetelor Tomahawk în Europa, în premieră de la încheierea Războiului Rece, este văzută de aliați ca o soluție temporară, până când statele de pe vechiul continent vor avea pregătite propriile rachete cu rază lungă de acțiune.

Dezvoltarea unei rachete cu o rază ce depășește 500 km înseamnă mai implică faptul că aliații europeni din NATO vor reintroduce o categorie de arme interzisă în trecut de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare.

Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din acest tratat semnat cu Rusia în anul 1987, acuzând Moscova de încălcarea acordului. Moscova a negat acuzația.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în urmă cu două săptămâni că țara sa va trebui să reia producția de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, invocând faptul că "Statele Unite nu doar că produc aceste sisteme de rachete, dar le-au adus deja în Europa pentru exerciții în Danemarca".

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben