Antena 3 CNN Actualitate Patronatele din IT critică eliminarea facilităților fiscale: "Creează o criză de încredere în rândul investitorilor"

Patronatele din IT critică eliminarea facilităților fiscale: "Creează o criză de încredere în rândul investitorilor"

A.I.
2 minute de citit Publicat la 22:20 29 Dec 2024 Modificat la 09:35 30 Dec 2024

Reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, ANIS, denunță Ordonanța "trenuleț", care prevede, între altele, eliminarea din 2025 a facilităților fiscale pentru sectorul IT, relatează Agerpres.

Potrivit acestei asociații, actul normativ propune modificări abrupte și intempestive ale politicii fiscale, decise în lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri și care lovesc în stabilitatea unui sector strategic și creează o criză de încredere în rândul investitorilor.

"Amintim faptul că eliminarea facilitaților fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR), a fost prevăzută pentru anul 2028 (...)

Devansarea acestui calendar, printr-o măsură luată, încă o dată, într-un mod intempestiv, pune în pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România şi alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând grav planificarea strategică şi încrederea investitorilor.

Companiile IT avertizează că locurile de muncă din industrie vor scădea după Ordonanța "trenuleț"

Conform studiului ANIS, eliminarea facilitaților fiscale va avea ca efect reducerea competitivității industriei autohtone pe piața globală, ca urmarea a creșterii costurilor cu forța de muncă, precum și diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023", se menționează într-un comunicat al ANIS difuzat duminică.

ANIS avertizează că astfel de măsuri riscă să izoleze România pe scena globală a tehnologiei prin descurajarea investițiilor și prin reducerea atractivității pieței autohtone, efectul fiind compromiterea eforturilor de a transforma economia țării într-una digitală și competitivă.

Organizația citată subliniază că sectorul IT a demonstrat un rol esențial în reziliența economiei naționale, inclusiv în perioade de criză. Doar în ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro, potrivit ANIS.

Asociația mai arată că IT-ul contribuie în mod direct la PIB-ul României cu circa 8%, dar prin efecte indirecte și induse, această contribuție ajunge până la 14% din PIB, iar efectul de antrenare pe piața forței de muncă este de circa 15% din numărul total de salariați din economie.

ANIS cere Guvernului să revină la masa discuțiilor

Reprezentanții ANIS fac un apel ferm către Guvern să revină la masa discuțiilor cu sectorul privat, respectând angajamentele asumate în Programul de Guvernare pentru un parteneriat real cu mediul de afaceri, în vederea identificării unor soluții echilibrate pentru reducerea deficitului bugetar.

De asemenea, ei cer executivului să reanalizeze decizia de accelerare a eliminării facilitaților fiscale pentru industria IT și să revină într-un calendar predictibil, care să permită companiilor adaptarea graduală la noile condiții fiscale.

ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizării și reprezintă interesele industriei IT din România de 25 de ani.

Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, proiectul de Ordonanță de Urgență, menit să taie cheltuielile bugetare și să crească nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, în perspectiva reducerii deficitului.

Ordonanța prevede, între altele, eliminarea facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din construcții, agricultură şi industria alimentară, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole