Antena 3 CNN Economic Patronatele din HoReCa: "Clientul va suporta și el nota de plată pentru creșterea TVA de la 5% la 9%"

Patronatele din HoReCa: "Clientul va suporta și el nota de plată pentru creșterea TVA de la 5% la 9%"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:21 28 Iun 2022 Modificat la 12:21 28 Iun 2022

"Federația Patronatelor din Industria Ospitalității consideră propunerea Ministrului de Finanțe Adrian Câciu de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9% ca fiind extrem de nocivă pentru sectorul HORECA", arată patronatele, într-un comunicat de presă transmis astăzi.

"Vorbim despre un sector greu încercat, care se străduie să își revină după impactul negativ al pandemiei COVID și este astăzi și sub presiunea unei crize uriașe de personal și de acces la materii prime", se mai arată în comunicat.

"Industria ospitalității este astăzi extrem de vulnerabilă din cauza restricțiilor ultimilor 2 ani, care au împiedicat sectorul HORECA să lucreze la 100% capacitate, dar și din cauza crizei de personal și a creșterii prețurilor la materiile prime. Toate acestea au un impact negativ de importanță majoră asupra industriei și în acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă”, a punctat Ruxandra Stoica, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR).

Companiile mai susțin că, atât pentru industria ospitalității, cât și pentru mediul antreprenorial în general, nevoia unui cadru fiscal predictibil și stabil este esențial, "dacă ne dorim nu doar supraviețuirea unor industrii, dar și dezvoltarea lor (prin investiții importante chiar) acolo unde există potențial".

"Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final. Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare. 

După 2 ani de pandemie în care restricțiile i-au împiedicat pe oameni să iasă să socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astăzi în situația în care oamenii, deși au voie să o facă, nu-și vor mai putea permite!

Ne dorim dialog deschis cu decidenții politici pentru a putea găsi soluții care să nu aibă un impact negativ asupra industriei și a economiei în general. Ne dorim un buget curat și echilibrat și vrem să sprijinim colectarea corectă a acestuia și în general să găsim soluții împreună cu autoritățile pentru îmbunătățirea mediului în care lucrăm.", a adăugat Ruxandra Stoica, vicepreședinte al FPIOR.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole