Antena 3 CNN Externe „Patrioți pentru Europa”. Partidul lui Marine Le Pen a intrat în alianța lui Viktor Orban. Jordan Bardella a fost ales președinte

„Patrioți pentru Europa”. Partidul lui Marine Le Pen a intrat în alianța lui Viktor Orban. Jordan Bardella a fost ales președinte

de Robert Kiss    |   

Partidul lui Marine Le Pen și Jordan Bardella s-a alăturat alianței lui Viktor Orban. Adunarea Națională se alătură grupului Patrioți pentru Europa în Parlamentul European și devine ale treilea grup ca mărime din legislativul de la Bruxelles, după Popularii Europeni și Social Democrați. Jordan Bardella a fost ales președinte al grupului, partidul său având ponderea cea mai mare de europarlamentari, potrivit unui comunicat de presă.

Jordan Bardella, Președintele Grupului, a declarat: „Patrioții pentru Europa reprezintă speranța pentru zecile de milioane de cetățeni din națiunile europene care își prețuiesc identitatea, suveranitatea și libertatea lor. Ca forțe patriotice, vom lucra împreună pentru a ne relua instituțiile și a reorienta politicile pentru a servi națiunile și popoarele noastre.”

Luni, și Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga și vicepremier în guvernul condus de Giorgia Meloni, a anunțat că se alătură noului grup „Patrioți pentru Europa” din Parlamentul European.

Cu 84 de deputați din 12 țări, Patrioții pentru Europa este al treilea grup ca mărime.

Jordan Bardella (Adunarea Națională, Franța) a fost ales președinte al grupului, iar Kinga Gál (Fidesz, Ungaria) prim-vicepreședinte. Ceilalți vicepreședinți sunt Roberto Vannacci (Lega, Italia), Klára Dostálová (ANO, Republica Cehă), Sebastiaan Stöteler (PVV, Țările de Jos), António Tânger Corrêa (CHEGA, Portugalia), Hermann Tertsch (VOX, Spania) și Harald Vilimsky (FPÖ, Austria). Anders Vistisen (Partidul Popular Danez, Danemarca) a fost ales ca șef șef, iar Gerolf Annemans (Vlaams Belang) ca trezorier.

Prim-vicepreședintele Kinga Gál a adăugat: „Alegerile europene au arătat în mod clar că un număr preponderent de alegători doresc ca granițele europene să fie din nou protejate. Ei prețuiesc libertatea și pacea. Ei sunt în favoarea cooperării europene, dar nu a unei UE care acționează dincolo de competențele sale și pedepsește statele membre pentru că își duc propriile politici. Vom fi vocea lor în următorii cinci ani.”

Recent, Viktor Orban declara, când anunța intenția de a forma o alianță cu partidele naționaliste din Europa, că „începe o nouă eră”, adăugând că noul grup „va schimba politica europeană”. 

Grupul Patrioți pentru Europa este compus din:

  • Rassemblement National (Franța): 30
  • Fidesz și Partidul Popular Creștin Democrat (Ungaria): 11
  • Lega (Italia): 8
  • ANO (Republica Cehă): 7
  • Přísaha a Motoristé (Republica Cehă): 2
  • FPÖ (Austria): 6
  • PVV (Olanda): 6
  • VOX (Spania): 6
  • Vlaams Belang (Flandra, Belgia): 3
  • CHEGA (Portugalia): 2
  • Partidul Popular Danez (Danemarca): 1
  • Vocea Rațiunii (Grecia): 1
  • Letonia Prima (Letonia): 1

Cum a apărut grupul „Patrioți pentru Europa”, care reunește forțele de extremă dreapta în Parlamentul European

"Patrioți pentru Europa" s-a format în urma discuțiilor dintre Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, partidul FIDESZ al lui Orban și formațiunea populistă ANO, condusă de fostul premier ceh Andrej Babis.

Cei trei inițiatori și-au propus să lupte împotriva imigrației ilegale şi să preseze Bruxellesul să transfere mai multe atribuții către statele membre.

Demersurile pentru cooptarea partidului italian Liga dar și a formațiunii lui Le Pen în noul grup politic au fost anunțate, recent, de Matteo Salvini.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile