"Dată fiind întețirea atacurilor împotriva Planului Național de Combatere a Cancerului, legiferat în noiembrie 2022, sunt necesare câteva precizări.
Prima este că un astfel de subiect, cu valențe atât medicale, cât și manageriale, se discută exclusiv cu argumente, la obiect.
A doua, că Instrumentul de luptă împotriva cancerului recunoscut la nivelul UE este reprezentat în România de PNCC.
Un scurt istoric.
În actuala legislatură s-a constituit la nivelul Parlamentului un grup de lucru care a elaborat un plan adaptat particularităților locale - PNCC. S-a respectat îndeaproape metodologia specifică, pusă în acord și cu Planul European, care vine cu o finanțare generoasă.
Acest PNCC, devenit apoi Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, a fost deschis luni de zile dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), având pe ultimele două pagini inclusiv lista membrilor grupului de lucru. Conform metodologiei, în grupul extins au participat reprezentanți ai pacienților, ai ONG-urilor și ai industriei. Întreg procesul s-a desfășurat transparent, fiind integral documentat.
Într-un stat de drept, o lege promulgată trebuie respectată. Contestările își au locul și rostul doar în faza dezbaterilor. De aceea, considerăm că nu există justificarea vreunei controverse în acest moment raportat la PNCC. Există, în schimb, infracțiunea de a nu fi implementat - prin inventarea unui plan B, formulă second-hand la care, culmea, sub presiunea Ministerului Sănătății, au lucrat inclusiv unii dintre semnatarii planului inițial!
Sunt mulți cei care au muncit la elaborarea PNCC, ori l-au susținut, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, lansat în 2021 și cu Misiunea Cancer. Ei insistă să creadă într-un viitor mai bun pentru cetățenii României și, implicit, pentru pacienții oncologici. Probabil de aceea a fost lansată o campanie imundă de denigrare împotriva lor, un exemplu fiind cea din articolul de mai sus. În plus, se induce ideea unui fals conflict politic, inter- și intra- partinic.
Respingem categoric aceste practici - cu efecte dramatice pentru bolnavi - și cerem la modul cel mai serios aplicarea acestei legi, vitală pentru întreaga Oncologie românească", a declarat prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, șeful disciplinei Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică a UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, deputat PSD de Cluj.