Mass-media a relatat de foarte multe ori cazuri de accidentări grave și chiar deces, uneori chiar în cazul copiilor care găsesc arma deținută de părinte, nedepozitată corespunzător, astfel încât este considerată și folosită ca o jucărie, cu un final regretabil. Daca ești pasionat de arme, colecționar sau dorești să deții una pentru a te simți în siguranță, citește legea și informează-te cu privire la tot ce înseamnă obținerea și deținerea de arme, precum și care sunt condițiile recomandate de păstrare și depozitare. În cazul nerespectării prevederilor există riscul să ajungi într-o situație neplăcută.
Ce trebuie să faci pentru a obține un permis de port armă?
Pentru a îndeplini ca și solicitant condițiile pentru obţinerea autorizaţiei de procurare și a permisului de port armă trebuie să te încadrezi simultan în următoarele categorii: să ai peste 18 ani, să nu fi suferit anumite condamnări și să nu ai calitatea de inculpat în anumite cauze penale, să fii declarat apt din punct de vedere psihologic şi medical, să nu fii considerat un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea oamenilor, să fi absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens, să nu fi avut anulat în ultimii doi ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării. În ceea ce privește cumpărarea muniției, titularii de permise pot merge doar la armurierii autorizați și pot cumpăra doar muniția aferentă armelor înscrise în permisul pe care îl dețin.
Cum se depozitează armele?
Deși condițiile de păstrare si depozitare a armelor sunt specificate în lege doar pentru armele letale, ține cont că un incident tragic se poate întâmpla și cu o armă neletală, cum ar fi un pistol cu aer comprimat. De aceea este foarte important ca toate armele pe care le deții să fie depozitate cu mare răspundere. În cazul armelor letale, este obligatoriu să folosești dulapuri de arme de calitate. Cu astfel de dulapuri nu există riscul de a avea acces la arme persoanele neautorizate. În plus, păstrarea obligatorie a armelor şi muniţiilor acestora se face la domiciliu sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă. Dulapurile trebuie să fie fixate în perete sau în pardoseală. Dacă nu ai un astfel de dulap, armele şi muniţiile pot fi depuse la un armurier autorizat pentru păstrare.
Nerespectarea condiţiilor de păstrare atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate. O dată obținut dreptul de a purta şi folosi arme, le poți folosi în mod efectiv numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. Iar dacă ai folosit această armă, ești obligat să anunţi de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale.