Antena 3 CNN Externe Mapamond Pastor autonumit „fiul lui Dumnezeu”, prins de FBI. Era căutat pentru că amenința fete cu „condamnare veșnică” dacă nu făceau sex cu el

Pastor autonumit „fiul lui Dumnezeu”, prins de FBI. Era căutat pentru că amenința fete cu „condamnare veșnică” dacă nu făceau sex cu el

de Georgiana Marina    |   

Pastorul filipinez Apollo Carreon Quiboloy, care de trei ani era căutat atât de FBI, cât și de poliția națională, fiind acuzat de abuz sexual și trafic de persoane, a fost arestat duminică, după o confruntare cu poliția, scrie CNN.

Arestarea lui pune punct unei confruntări violente între susținătorii pastorului și poliția care au înconjurat un complex din sudul țării, unde Quiboloy se ascunsese. În mesaje postate pe Facebook, ministrul filipinez de Interne, Benhur Abolos, a confirmat că predicatorul, care era de trei ani căutat, „a fost prins”.

Poliția națională l-a arestat pe Quiboloy, care se autoproclamase „fiul lui Dumnezeu” și fondator al bisericii Împărăția lui Isus Hristos (KOJC), împreună cu patru consilieri ai săi în orașul Davao din sudul țării, după ce aceștia s-au predat, potrivit agenției de stat PNA.

La ora locală 13:30 (1:30 ET), fugarilor li s-a dat un ultimatum de 24 de ore pentru a ieși din complexul întins pe 30 de hectare al bisericii. Ei s-au predat patru ore mai târziu, a raportat Agenția de știri din Filipine. Au fost ridicați din Davao cu aeronave militare și au fost duși duminică seara la sediul poliției naționale din Manila.

Poliția a încercat să-l aresteze pe predicator și pe cinci dintre presupușii săi complici într-un raid care a început în urmă cu două săptămâni la Davao.

Aproape 2.000 de ofițeri au înconjurat complexul bisericii unde se credea că se ascunde Quiboloy. Adepții săi ar fi aruncat cu pietre în ofițeri și au blocat o autostradă cu cauciucuri cărora le-au dat foc, a spus poliția din Davao.

Președintele Ferdinand Marcos Jr. a declarat luni reporterilor că este o ușurare faptul că Quiboloy a fost arestat după o operațiune masivă a poliției și a armatei și a adăugat că pastorul are dreptul la un proces echitabil.

Avocatul lui Quiboloy, Israelito Torreon, a spus că pastorul „a ales să se predea pentru că nu vrea ca violența să continue în cadrul complexului ”, a raportat postul de stat PTV .

Un rechizitoriu din 2021 din SUA l-a acuzat pe predicatorul în vârstă de 74 de ani și pe complicii lui că au condus o rețea de trafic sexual care constrângea fete și femei tinere să întrețină relații sexuale cu el sub amenințări de „condamnare veșnică” timp de aproape 15 ani. Quiboloy a negat toate acuzațiile împotriva lui.

El este, de asemenea, acuzat că a condus o schemă de trafic de forţă de muncă care a adus membri ai bisericii în SUA folosind vize obţinute în mod fraudulos şi i-a forţat pe membri să solicite donaţii pentru o organizaţie caritabilă falsă cu sediul în California, potrivit procurorilor americani. Quiboloy a negat toate acuzaţiile împotriva sa.

Quiboloy a fondat biserica Împărăția lui Isus Hristos în 1985 și a devenit tot mai cunoscut pe măsură ce televanghelismul a câştigat popularitate în Filipine, o ţară majoritar catolică în care milioane de oameni urmează, de asemenea, o multitudine de secte creştine. Biserica, care susține că are șapte milioane de adepți în întreaga lume, conduce afaceri, inclusiv un colegiu, stațiune și instituții media în Filipine, potrivit site-ului său oficial.

Quiboloy este un susţinător apropiat şi un consilier spiritual al fostului preşedinte filipinez Rodrigo Duterte, care apărea constant pe o reţea media legată de biserică atunci când era primar al oraşului Davao, un poligon de încercare pentru războiul controversat al lui Duterte împotriva drogurilor, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că a dus ulterior la mii de execuţii extrajudiciare.

Subiecte în articol: filipine Politie pastor FBI agresiune sexuala
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile