Dacă după masa de Paște îți rămân multe ouă și nu ai nici cea mai mică idee ce să faci cu ele, îți oferim câteva rețete ușoare pentru a le folosi.
Potrivit unica.ro, ouăle fierte pot constitui un mic dejun sănătos, dar și baza unui prânz consistent.
Salată orientală
300 g bacon sau costiță afumată
8 cartofi
1-2 cepe
3 ouă fierte
1 roșie tăiată cubulețe
măsline
sare
piper
ulei
oțet
Se fierb cartofii în coajă, la foc mărunt, timp de aproximativ 20 – 30 minute. Se iau de pe foc, apoi se curată de coajă și se taie mărunt! Se taie ceapa și se adaugă deasupra cartofilor, împreună cu măslinele și cu cele trei ouă fierte!
Se călește costița afumată (sau bacon), împreună cu o roșie tăiată cubulețe, timp de 10 minute, după care se adaugă compoziția deasupra cartofilor, cepei, ouălor și a măslinelor! Se adaugă sare, piper, ulei și oțet, după gust și se servește, de preferat, rece.
Cartofi franţuzeşti
1 kg cartofi roşii
• 300 g brânză telemea de oaie
• 6 ouă, 3 fierte şi 3 crude
• 100 g unt
• 100 g caşcaval
• 100 ml smântână
Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare, acoperiţi cu un capac. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească. Se curăţă de coajă şi se împart în felul următor: jumătate se taie rondele şi cealaltă jumătate se pasează cu blenderul sau cu telul special pentru cartofi.
Se rade brânza de oaie pe răzătoarea mică şi se amestecă cu 3 ouă crude. Se unge tava cu unt, pe toată suprafaţa şi se pune primul strat de rondele. Peste primul strat se adaugă piureul de cartofi şi brânza amestecată cu ouăle.
Se adaugă cele trei ouă fierte. Se acoperă cu un alt strat de rondele, cu caşcaval ras şi cu smântână şi se bagă în cuptor.
Corăbioare din ouă umplute
8 ouă fierte
• 2-3 fire de ceapă verde
• 2 roşii mici
• 1 ardei gras roşu
• 1 lingura brânză proaspătă
• 1-2 linguri telemea rasă
• 2 linguri smântână
• 2 lingurite muştar
• 8 felii şuncă presată
• sare
Ouăle se spală şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se ţin în apă rece un minut, se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi.
Se scot gălbenuşurile fierte şi se dau pe răzătoarea mică. Se adaugă apoi brânza proaspătă, telemeaua rasă, smântâna şi muştarul. Se pasează până se omogenizează, apoi se amestecă uşor cu ceapa verde tocată mărunt, roşiile şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi sare după gust.
Se umplu jumătăţile de ou cu această compoziţie, apoi se prinde cu o scobitoare câte o jumătate felie de şuncă. Se ornează cu ardei gras şi ceapă verde.
Poftă bună!