Asta înseamnă că persoanele care s-au vaccinat cu alte seruri în afară de Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson nu vor putea beneficia de un certificat de călătorie.
Totodată, oficialii spun că liberă circulația nu va fi condiționată de vaccinare. Turiștii vor putea vizită alte țări dacă se testează sau dacă dovedesc imunitate după ce s-au vindecat de coronavirus.
Comisarii încearcă să meargă cât mai repede acum în Parlamentul European cu propunerea de a implementa certificatul verde până la vara, astfel încât să fie posibilă redeschiderea turismului.
Pașaportul COVID, din iulie în toată Uniunea Europeană. Modul în care vor fi afectate persoanele nevaccinate
Pașaportul de vaccinare anti-coronavirus ar putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene în luna iulie a acestui an.
Propunerea legislativă va fi dezbătută însă de oficialii europeni la sfârșitul acestei luni.
”Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată
Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarui german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară.
Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat. O aplicație, probabil pe telefonul mobil.
Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja.
Mai devreme de luna iulie nu văd posibilă introducerea acestuia”, a declarat europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi.