"Ghidul va conta la constituirea unui document medical standard, care să ateste vaccinarea împotriva virusului COVID-19. Practic, un paşaport de vaccinare. Comisia Europeană a discutat propunerile Greciei şi Spaniei, ţări a căror economie depinde de turism. Aceste ţări consideră că un document care să ateste vaccinarea anti-COVID ar uşura mult călătoriile recreaţionale în ţările Uniunii şi ar putea salva turismul european în 2021.
Islanda (care nu este membru U.E., dar face parte din spaţiul Schengen, n.r.) a dispus deja eliberarea documentelor care atestă vaccinarea, fiind prima ţară care adoptă o astfel de măsură", a anunţat, joi seară, Mihai Gâdea la Sinteza Zilei.
"Probabil, această decizie este şi în ideea de a-i încuraja pe cei care sunt încă în dubiu şi care vor spune: 'Dacă nu pot să călătoresc, atunci mă vaccinez şi cu asta, basta'", a adăugat Gâdea.
Medic şi senator UDMR: O propunere foarte discriminatoare
Invitat prin videoconferinţă, medicul şi senatorul UDMR Laszlo Attila a estimat că, dacă decizia politică se prefigurează a fi în favoarea paşaportului, implementarea acestei decizii va mai dura.
"O propunerea foarte discriminatorie, pentru că nu avem vaccin (în cantităţi suficiente, n.r.). M-aş bucura foarte mult dacă am avea un registru european al celor vaccinaţi şi un registru european al celor care au trecut prin boală... Ca să ajungem la ţărm, avem nevoie să respectăm măsurile preventive. Avem nevoie e un tratament specific pentru coronavirus şi avem nevoie de vaccin (...)
Nu cred că trebuie să stigmatizăm activitatea de cercetare a nimănui în această perioadă. Ceea ce ţine de paşaport va dura destul de mult. Decizia ne va aparţine nouă - dacă dorim să mergem în acele ţări care sunt mai active pentru introducerea acestui document", a estimat senatorul UDMR.
Adoptarea ghidului în vederea documentului standardizat de atestare a vaccinării a fost confirmată de Comisia Europeană într-un comunicat.
Statele din Uniunea Europeană pun bazele recunoaşterii reciproce a certificatelor de vaccinare anti-COVID
Documentul adoptat, care poate fi consultat aici, preconizează apariţia unui sistem care să poată găzdui atât certificate pe suport de hârtie, cât și digitale, asigurând flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal.
"Salut adoptarea Orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare și aștept cu interes continuarea cooperării cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetățeni pe atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei", a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.