Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Pas în viitor cu energie nucleară

Pas în viitor cu energie nucleară

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Într-o lume tot mai frământată, nevoia de energie sigură și curată a devenit strategia câștigătoare pentru orice țară.

Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica: ”În momentul de față, Nuclearelectrica livrează o energie curată, cam aproape o treime din energia curată care este produsă în această țară și, prin funcționarea unităților 1 și 2 de la Cernavodă, nu doar că alimentăm unul din cinci becuri, cum ne place nouă să spunem, sau să livrăm 20% din energia țării, dar totodată contribuim la evitarea emiterii în atmosferă de aproximativ zece milioane de tone de dioxid de carbon.”

Mai exact, 33% din energia curată a României este nucleară. Decarbonizarea sectorului energetic este unul dintre obiectivele țării noastre, asumate în fața Comisiei Europene.

Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica: ”Un proces de decarbonare serios nu poate exclude energia nucleară. Este cea mai la îndemână sursă de energie pe care noi o avem în momentul de față, care să poate să asigure energie dispecerizabilă, rezilientă, care nu este influențată de factori meteo.”

Practic, până în 2032, când va trebui să închidem centralele pe bază de cărbune și vom avea nevoie de noi surse. Nuclearelctrica și-a asumat faptul că va instala în sistem în jur de 2000 de MW de energie curată. Rolul vital al companiei se extinde și dincolo de granițele țării.

Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica: ”Să nu uităm și faptul că România sprijină foarte mult țările din jur. Chiar în perioadele de criză, Nuclearelectrica a fost unul dintre contribuitorii rezilienței energetice ai României, dar și ai Republicii Moldova. Deci din perspectiva asta suntem prezenți și vrem să sprijinim pe cât posibil și trebuie să creștem.”

Viitorul nu se poate scrie decât având la bază un pilon sigur, prietenos cu mediul.

Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica: ”Chiar cred că va fi nevoie de mai mult curent electric din perspectivă industrială pe de o parte, dar și totodată din perspectiva digitalizării. Centrele de date pe care noi le vedem în momentul de față, cerința pentru cetrele de date și pentru implementarea tehnologiilor de inteligență artificială vor necesita un foarte mare input de curent electric.

Nuclearelectrica asigură 11.000 de locuri de muncă în industrie și contribuie anual, cu aproximativ 600 de milioane de euro la PIB.

  1. 10 milioane de tone de CO2 au fost evitate, anual, prin operarea celor două unități de la Cernavodă;
  2. Producătorul de energie nucleară asigură 33% din energia curată a României;
  3. Misiunea obiectivelor de sustenabilitate: siguranță și securitate în exploatare, impact asupra mediului;
  4. Rolul vital al companiei se extinde și dincolo de granițele țării;
  5. Nuclearelectrica asigură 11.000 de locuri de muncă în industrie.
Subiecte în articol: Dezvoltăm România Sustenabil
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile