Un reportaj publicat de rețeaua TV descrie drumul fetiței către libertate.
Pe o șosea de munte, într-o mașină care a lăsat în urmă tabăra improvizată din nord-vestul Afganistanului și care transportă familia către o locație nouă, mama fetiței stă pe bancheta din spate, înconjurată de cei șase copii.
Parwana se leagănă în poala mamei, acoperită cu o pătură drept veșmânt.
"Sunt foarte fericită. Organizația (de caritate) m-a eliberat de bătrânul meu soț", mărturisește ea.
Luna trecută, CNN a relatat că Parwana și alte câteva fete minore au fost vândute de tații lor pentru ca membrii acestor familii să își poată cumpăra de mâncare.
Însuși tatăl fetiței de nouă ani, Abdul Malik, a recunoscut că fiica sa a plâns zi și noapte înainte "tranzacției", rugându-l să nu o vândă și să o lase să meargă la scoală.
Mediatizarea internațională a acestei drame a determinat proteste și a ridicat comunitatea locală împotriva soțului-cumpărător.
Afganistan: 20 de milioane de oameni înfruntă foametea
Drept urmare, Parwana a fost înapoiată familiei iar ONG-ul american TYTW (Too young to wed, Prea tinere pentru măritiș, n.r.) s-a implicat și ea pentru a muta familia într-o locație sigură.
"Este o soluție temporară. Ceea ce încercăm să facem este să împiedicăm fetele să fie vândute pentru căsătorie", declară Stephanie Sinclair, fondatoarea TYTW.
Acesta este un caz fericit. Tabloul general rămâne sumbru în Afganistan, la aproape patru luni după ce talibanii au preluat puterea.
Resursele economice au fost practic amputate la mijlocul lunii august, odată cu plecarea forțelor americane și aliate. Activele de miliarde de dolari ale băncii centrale au fost înghețate, băncile comerciale au rămas fără numerar, iar salariile sunt neplătite de luni de zile.
ONG-urile și organizațiile pentru drepturile omului, între care Human Rights Watch, avertizează că afganii se confruntă cu foametea, pe măsură ce iarna grea ia țara în stăpânire.
Estimările arată că mai mult de jumătate din cei aproximativ 39 de milioane de locuitori ai țării se află în risc de foamete acută până în martie.
Peste 3 milioane de copii sub vârsta de cinci ani suferă deja de malnutriție acută.
[GAL layout="5"]Rugămintea tatălui vânzător către cumpărătorul fetiței: "Te rog, nu o bate!"
Parwana, salvată de reacția oamenilor și de un ONG american, a fost vândută în data de 24 octombrie.
În acea zi, Qorban, bărbatul care a fost de acord să o cumpere, a ajuns la ea acasă și i-a plătit tatălui echivalentul a aproximativ 2.200 de dolari sub formă de oi, pământ și numerar.
Qorban nu a descris vânzarea ca pe o căsătorie, spunând că are deja o soție care urma să se îngrijească de fetiță ca și cum ar fi unul dintre copiii săi.
"Parwana era ieftină, iar tatăl ei este foarte sărac și are nevoie de bani", a spus Qorban. "Ea va lucra la mine acasă. Nu o voi bate. O voi trata ca pe un membru al familiei. Voi fi amabil."
Relatarea tatălui este ușor diferită.
Parwana, îmbrăcată în negru, cu o ghirlandă florală colorată în jurul gâtului, și-a ascuns fața și a scâncit în timp ce Abdul Malik i-a spus, printre lacrimi, lui Qorban:
"Aceasta este mireasa ta. Te rog, ai grijă de ea, ești responsabil pentru ea acum. Te rog, nu o bate."
Qorban a fost de acord, apoi a prins-o de braț pe Parwana și a condus-o afară pe uşă.
Tatăl a urmărit-o cu privirea din pragul ușii.
Parwana și-a înfipt picioarele în pământ și a încercat să se scape, dar fără succes.
A fost târâtă până la mașina care aștepta, și care s-a îndepărtat încet, ridicând în aer praful drumului.
Foto-galerie: Parwana Malik, de la momentul vânzării, până la reunirea cu familia sa