Antena 3 CNN Externe Partidul lui Matteo Salvini se alătură grupului creat de Viktor Orban în Parlamentul European

Partidul lui Matteo Salvini se alătură grupului creat de Viktor Orban în Parlamentul European

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga și vicepremier în guvernul condus de Giorgia Meloni, a anunțat, luni, că se alătură noului grup "Patrioți pentru Europa" din Parlamentul European, relatează Agerpres.

Grupul este o inițiativă între co-fondatorii căreia se numără premierul ungar Viktor Orban, amintește sursa citată.

"Astăzi, după multă muncă, se naște la Bruxelles, împreună cu Liga, marele grup al Patrioților, care va fi decisiv în schimbarea viitorului acestei Europe", a scris Salvini pe rețelele de socializare.

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a informat, tot luni, că partidul francez Adunarea Naţională (RN), de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, se va alătura noii alianțe politice a premierul ungar.

La ora acestei actualizări, această ultimă informație nu era confirmată oficial de RN.

Cum a apărut grupul "Patrioți pentru Europa", care reunește forțele de extremă dreapta în Parlamentul European

"Patrioți pentru Europa" s-a format în urma discuțiilor dintre Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, partidul FIDESZ al lui Orban și formațiunea populistă ANO, condusă de fostul premier ceh Andrej Babis.

Cei trei inițiatori și-au propus să lupte împotriva imigrației ilegale şi să preseze Bruxellesul să transfere mai multe atribuții către statele membre.

Demersurile pentru cooptarea partidului italian Liga dar și a formațiunii lui Le Pen în noul grup politic au fost anunțate, recent, de Matteo Salvini.

Tot el a salutat, vineri, anunțul făcut de partidul extremist spaniol Vox, care a comunicat că părăsește grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) al Giorgiei Meloni și se alătură "Patrioților pentru Europa".

"Aderarea spaniolilor din Vox este un semnal foarte important. Frontul pentru schimbare în Europa este în creștere, hotărât să se opună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și socialiștilor", a estimat vicepreședintele guvernului italian.

Salvini face apel de multă vreme la unitatea forțelor de extremă dreaptă în Europa, unde formațiunea sa, Liga, a fost parte a grupului Identitate şi Democrație (ID), condus de Marine Le Pen.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile