Antena 3 CNN Externe Parlamentul ucrainean a interzis Biserica Ortodoxă legată de Patriarhia Moscovei

Parlamentul ucrainean a interzis Biserica Ortodoxă legată de Patriarhia Moscovei

de Robert Kiss    |   

Parlamentul ucrainean a adoptat marţi un proiect de lege ce prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe legate de Patriarhia Moscovei şi considerată adesea un releu de influenţă pentru Kremlin, după doi ani şi jumătate de la începutul invaziei ruse, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Decizie istorică! Parlamentul a votat un proiect de lege care interzice o filieră a ţării agresoare în Ucraina”, a scris pe Telegram deputatul Irina Geraşcenko.

Potrivit unui alt parlamentar, Iaroslav Jelezniak, în favoarea acestui proiect de lege au votat 265 de deputaţi, pentru a trece fiind necesare 226 de voturi. 

Biserica Ortodoxă Ucraineană legată de patriarhia Moscovei a rupt în luna mai 2022 legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, după ce aceasta şi patriarhul rus Kirill au susţinut invazia rusă în Ucraina.

Dar mulţi ucraineni consideră că această decizie de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei este doar una de formă şi că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt în continuare fideli Moscovei, în timp ce Kievul le cere acestora să-şi dovedească loialitatea faţă de Ucraina alăturându-se Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Biserica Ortodoxă autocefală a ţării, creată în 2018.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile