Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Parlamentul European susține aderarea Republicii Moldova la UE, dar este îngrijorat de ingerințele Rusiei

Parlamentul European susține aderarea Republicii Moldova la UE, dar este îngrijorat de ingerințele Rusiei

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 21:18 08 Oct 2024 Modificat la 21:40 08 Oct 2024

Eurodeputaţii de pe tot spectrul eşichierului politic şi reprezentanta Comisiei Europene Vera Jourova şi-au exprimat marţi, în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European la Strasbourg, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi îngrijorarea în privinţa ingerinţelor ruseşti în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind aderarea la UE de la 20 octombrie din această ţară.

Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a transmis mesajul că Republica Moldova poate conta pe sprijinul UE în continuarea reformelor.

"Odată cu alegerile prezidenţiale şi referendumul de aderare vedem o creştere a ingerinţelor ruseşti. Ţintele ruseşti rămân neschimbate: a deraia aderarea Moldovei şi a o readuce în sfera sa de influenţă", a afirmat reprezentanta Comisiei la dezbaterea din PE, potrivit Agerpres.

Jourova a spus că viitorul Republicii Moldova nu poate fi "luat ostatic" de conflictul nerezolvat din Transnistria, dar pe de altă parte a subliniat că "trebuie să ne asigurăm că întreaga populaţie, inclusiv cea din zona transnistreană, beneficiază de integrarea europeană".

 

"Moldova are ce căuta în Europa şi noi vom căuta să o sprijinim pe calea sa europeană", a mai pledat ea.

"Cetăţenilor Republicii Moldova le transmitem că Uniunea Europeana vede lupta voastră împotriva interferenţei ruse şi suntem alături de voi. Vrem ca Republica Moldova să fie puternică, independentă, să-şi decidă singură viitorul. Aceasta este, de fapt, diferenţa între modul de viaţă rusesc, care este bazat pe frică, şi modul de viaţă european, care este unul în care cetăţenii sunt puternici, independenţi, îşi decid propriul viitor", a declarat la rândul său în plenul PE eurodeputatul Siegfried Mureşan, care a vorbit în numele grupului PPE.

"Vrem pentru cetăţenii Republicii Moldova exact ceea ce ne dorim pentru cetăţenii Uniunii Europene. Suntem pregătiţi să ne implicăm mai puternic, suntem pregătiţi să susţinem Republica Moldova în parcursul ei european', a dat asigurări Mureşan.

Pierre-Romain Thionnet, din grupul Patrioţi pentru Europa, a spus în cadrul dezbaterii că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei "a arătat cât de fragilă este R. Moldova şi cât de importantă este pentru Europa".

În acelaşi timp, eurodeputatul francez din formaţiunea Rassemblement national a vorbit despre problemele Republicii Moldova cu corupţia şi a afirmat că "rezilienţa Republicii Moldovei nu poate fi întărită doar din afară".

"Kremlinul e la peste o mie de kilometri distanţă, dar continuă să se amestece în politica din Moldova. Moldovenii îşi doresc un viitor în democraţie. Vor decide nu doar persoana care va fi preşedinte, ci şi direcţia geopolitică a ţării", a spus în cadrul dezbaterii polonezul Tobiasz Bochenski, din grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR).

 

Dan Barna, din grupul Renew, care a fost negociator şef al textului rezoluţiei, a declarat în cadrul dezbaterii că "timp de decenii Republica Moldova a îndurat campania neîncetată a Rusiei de a-i submina democraţia şi suveranitatea. Tacticile Moscovei au inclus: dezinformări, atacuri cibernetice, presiune economică şi sprijin pentru forţele antieuropene".

"Dacă privim astăzi toate ţările confruntate cu imixtiunea Rusiei devine clar că Moldova a fost terenul de testare", a mai spus eurodeputatul român. "De aici, din inima democraţiei europene, trebuie să-i transmitem lui Putin un mesaj clar: această situaţie nu mai poate continua", a mai transmis el.

Eurodeputatul olandez Reinier Van Lanschot, din cadrul grupului Verzi/Alianţa Liberă Europeană, şi-a exprimat încrederea în capacitatea preşedintei Maia Sandu de a superviza parcursul european al Republicii Moldova.

"Nimeni şi nimic nu o poate tulbura pe Maia Sandu, nici măcar un cutremur, care s-a întâmplat când era în direct la televiziune", a declarat el în plenul PE.

"Ce spun autorităţile ruse: un 'Da' spus integrării europene înseamnă un 'Da' intrării în războiul din Ucraina. Hai să venim cu o contra-naraţiune: bun venit în Uniunea Europeană cetăţenilor din Republica Moldova", a punctat germanul Michael Gahler, din grupul PPE.

Eurodeputata PSD Maria Grapini a lansat un apel către cetăţenii din Republica Moldova: "Vă putem ajuta, dar trebuie şi voi să vă mobilizaţi. Mergeţi la vot şi susţineţi drumul european!"

Eurodeputatul PSD Vasile Dîncu a spus în intervenţia sa că "Moldova este astăzi în prima linie a războiului cu Rusia, alături de Ucraina, iar noi ne aflăm în spatele frontului. Parteneriatul cu UE este necesar pentru că ridică nivelul de trai, ajută la modernizare şi la întărirea securităţii".

"Moldova caută să revină acasă, adică în Europa. Mesajul nostru este foarte clar: dragi moldoveni, nu sunteţi singuri", a mai afirmat el.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul AUR Adrian-George Axinia a apreciat în discursul său că "ar fi fost nevoie în perspectiva referendumului din 20 octombrie de o prezenţă mai mare a liderilor UE la Chişinău".

"Dezbaterea de azi de la Strasbourg era mult mai utilă dacă se purta în parlamentul de la Chişinău", a mai afirmat el.

Votul PE asupra rezoluţiei privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova va avea loc miercuri, în jurul prânzului.

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole