Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European: ”Rusia trebuie să-și retragă imediat forțele care amenință Ucraina”

Parlamentul European: ”Rusia trebuie să-și retragă imediat forțele care amenință Ucraina”

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 19:18 16 Dec 2021 Modificat la 19:18 16 Dec 2021

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție, cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă și 54 abțineri, prin care condamnă concentrarea masivă de forțe armate ruse la frontiera cu  Ucraina. 

Instituția a solicitat Moscovei să-și retragă militarii și să renunțe la amenințări. Eurodeputații au transmis că această comasare a trupelor reprezintă o amenințare la adresa păcii, stabilității și securității în Europa și, totodată, este un instrument de a extrage concesii politice de la Occident în detrimentul Ucrainei.

Parlamentul amintește că țara condusă de Vladimir Zelenskiy aspiră să adere la NATO, iar, în acest context precizează că „orice țară trebuie să își poată alege alianțele fără a depinde de aprobarea unei țări terțe și, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite țări în sfera sa de influență pentru a le modela viitorul”.

Sancțiuni impuse de Uniunea Europeană

Textul adoptat de oficialii europeni sublianiază că țările din blocul comunitar trebuie să impună sancțiuni economice și financiare drastice Moscovei, pentru a aborda amenințările, și nu să aștepte o eventuală invazie pentru a le aplica. Acestea ar trebui să-i includă pe ofițerii și generalii ruși implicați în planificarea unei posibile invazii, precum și cercul imediat al președintelui rus, oligarhii din jurul lui și familiile acestora.

De asemenea, Rusia ar trebui exclusă din sistemul de plăți SWIFT, ar trebui impuse restricții de călătorie, iar activele financiare și fizice în UE ar trebui înghețate. Sectoare importante ale economiei ruse ar trebui vizate de aceste sancțiuni, lucru care ar duce la perturbarea finanțării serviciilor de informații și a armate.

A fost aborbat și subiectul dependenței Uniunii Europene de gazul rusesc, iar Parlamentul a transmis că UE trebuie să ia măsuri pentru a o reduce și, de asemenea, să dea dovadă de o solidaritate energetică mai puternică cu Ucraina, interconectând infrastructura.

Totodată, rezoluția semnată de eurodeputați a mai solicitat gazoductului Nord Stream 2 să nu devină operațional, chiar dacă, la vreun moment, îndeplinește sau nu dispozițiile Directivei UE privind gazele naturale.

Problema din estul Ucrainei

Parlamentul Europei a cerut Rusiei, de asemenea, să înceteze ostilitățile din estul Ucrainei. Instituția a subliniat că Moscova trebuie să se alinieze formatului Normandia (din care fac parte reprezentanții Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței) și să încerce să rezolve ”conflictul din Donbas și în Grupul trilateral de contact, precum și să își pună în aplicare obligațiile internaționale care îi revin, în special în temeiul acordurilor de la Minsk și al Convenției ONU privind dreptul mării.

Rezoluția își exprimă, de asemenea, sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole