Antena 3 CNN Politică Parlamentul dezbate astăzi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban

Parlamentul dezbate astăzi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban

Silvia Țigănilă
2 minute de citit Publicat la 09:20 31 Aug 2020 Modificat la 09:20 31 Aug 2020

Liderii PSD se așteaptă la trădări din partea propriilor parlamentari. Liberalii au negociat intens cu parlamentarii pentru a evita o posibilă demitere.

Cu câteva ore înaintea votului, Ludovic Orban a lansat o noua atac dur la adresa Partidului Social Democrat.

”Din ce am simțit, cei de la PSD vor să treacă această moțiune, dar nu ar fi vrut, nu ar fi trebuit să ne apărăm cu atâta energie. PSD și-a dovedit încă o dată

Marcel Ciolacu: Moțiunea de cenzură va trece!

Orban ar putea fi demis din nou prin moțiune

Președintele PSD Marcel Ciolacu a scris duminică pe Facebook că parlamentarii PSD vor vota luni moțiunea de cenzură.

Guvernul Orban trebuie să plece, a produs deja mult prea mult rău. Mă aștept ca și partenerii noștri să fie serioși și parlamentarii lor să voteze pentru demiterea acestui guvern. Declarațiile privind blaturi sau înțelegeri oculte sunt neserioase și nu țin loc de vot”, a scris Ciolacu pe pagina de socializare.

PSD, Pro România şi ALDE votează ”pentru”

Conducerile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis ca moțiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 senatori și deputați, să fie dezbătută și votată luni, într-o ședință care va începe la ora 14.00.

Ziua Z pentru Guvernul Orban. Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură este adoptată sau respinsă

Ludovic Orban nu se află la prima moțiune de cenzură în calitate de prim-ministru, el fiind demis printr-o procedură identică pe 5 februarie, atunci când moțiunea depusă tot de PSD a fost adoptată cu 261 de voturi.

Leonardo Badea, propunerea PSD pentru premier

Surse din PSD au anunțat deja cine va fi propunerea pentru funcția de prim-ministru: Leonardo Badea.

Fost deputat şi senator PSD de Dâmboviţa, dar și fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Băncii Naționale a României (BNR).

Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură este adoptată sau respinsă în Parlamentul României

Inițial, moțiunea de cenzură este citită în plenul Parlamentului, apoi urmează o dezbatere care se încheie prin votarea moțiunii în plen.

În cazul în care moțiunea de cenzură adună voturile majorității parlamentare, premierul este obligat să își înainteze imediat demisia Guvernului către președintele țării.

Astfel, încep demersurile pentru formarea unui nou Guvern, iar președintele cheamă la consultări partidele parlamentare. Reprezentanții partidelor prezintă propunerile de premier, iar dacă o majoritate se conturează în urma consultărilor, președintele anunță numele premierului propus.

Acesta are la dispoziție zece zile să vină în fața Parlamentului cu un nou Cabine și să ceară votul de încredere al parlamentarilor.

În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură.

Marcel Ciolacu explică de ce vrea dărâmarea Guvernului Orban: ''Votarea moţiunii este un act de patriotism!''

 
Etichete: motiune Orban
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole