Antena 3 CNN Be EU Parlamentarul European Andrei Novakov, despre momentul în care am putea intra și cu frontierele terestre în Schengen: "Nu vom mai fi cetățeni de mâna a doua"

Parlamentarul European Andrei Novakov, despre momentul în care am putea intra și cu frontierele terestre în Schengen: "Nu vom mai fi cetățeni de mâna a doua"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:58 02 Mar 2024 Modificat la 10:58 02 Mar 2024

Avem aceeași problemă, aceeași situație, România și Bulgaria nu fac parte încă din Schengen. Dar la sfârșitul lunii martie vom avea Schengen-ul aerian și cel naval.

Întrebat dacă este suficient pentru România, Parlamentarul Andrei Novakov a spus:

“Cu siguranță nu este suficient. Cred că ambele noastre țări, cu bune sau rele, împărtășim același destin de cel puțin o jumătate de secol.

Cred că amândouă merităm să intrăm imediat în spațiul Schengen, și pe uscat, nu doar pe cale aeriană și maritimă. Dar cred că este un pas în direcția cea bună.

Cu alte cuvinte, alegerile din Austria, pentru că, să fim sinceri, cu oamenii care se uită în România și în străinătate, că singura opreliște care ține România și Bulgaria de la intrarea cu drepturi depline în spațiul Schengen este Austria.

Și faptul că partidul de guvernământ în acest moment este pe locul 13 în sondaje și încearcă să atragă atenția cu discursuri populiste și naționaliste. Da. O dată după alegeri.

O dată după ce se vor termina alegerile, sper că situația din Austria se va schimba și că vor lăsa Bulgaria și România în 2025 în Schengen și pe uscat.

Pentru că cozile de la granița dintre Bulgaria și România, dintre România și Ungaria, dintre România și dintre Bulgaria și Grecia, iertați-mă, ne omoară afacerile", a spus Andrei Novakov.

Întrebat despre ideea de a tăia frontierele între Bulgaria și România, parlamentarul a spus:

“A fost posibil înainte de vestea că am intrat în Schengen, inițial doar pe cale aeriană și maritimă.

Pentru că dacă tăiem acum, dacă eliminăm barierele dintre Bulgaria și România, vom încălca acordul Schengen, pentru că acum facem parte din el. De fapt facem parte din el.

Și nu facem parte din el. Este cea mai dificilă situație în care ne aflăm. Lucrul amuzant este că Austria se afla exact în aceeași situație acum 30 de ani. Au trecut prin același proces.

Oficial, facem parte din spațiul Schengen. Suntem obligați să ne protejăm frontierele. Suntem obligați să ne îndeplinim obligațiile în calitate de membri ai spațiului Schengen.

Etapa finală, care este eliminarea barierelor fizice de pe drumuri, va fi ultimul lucru care ne împiedică să nu mai fim cetățeni de mâna a doua ai acestei uniuni.

Pentru că știu că acesta este sentimentul în Bulgaria și România. Facem parte din Uniunea Europeană, dar nu suntem în zona euro.

Facem parte din Uniunea Europeană, dar vom aștepta la granițe pentru a trece granițele

Nu mai cred că nu mai este o posibilitate de a elimina barierele, pentru că facem parte din Schengen în mod oficial.

Vom fi, aș spune, pedepsiți pentru că nu ne protejăm frontierele, fiind membri Schengen. Acesta a fost cazul, cred, anul trecut, când nu aveam încă niciun acord.

Acesta a fost un mod de a le arăta partenerilor noștri europeni că nu vom mai accepta acest tip de acord.

Acest tip de tratament, pentru că am obosit să le explic cetățenilor bulgari că Uniunea Europeană îi tratează în mod egal, ca în Franța sau în Germania, cu cetățenii lor. Pentru că în acest moment este foarte greu de explicat acest lucru", a mai precizat Andrei Novakov.

Întrebat dacă până la sfârșitul acestui an vom fi pe deplin în Schengen, parlamentarul a spus:

“Nu, nu cred că acest lucru se va întâmpla anul acesta.

Nu văd o președinție belgiană care să lucreze în această direcție. Cu toate acestea, cred că în 2025 vom ști data.

Cred că un an, un an și jumătate, este suficient pentru ca partenerii noștri să vadă că suntem într-adevăr capabili să ne protejăm frontierele.

Și nu mai există niciun motiv să călătorim fără niciun control la frontieră cu avioanele și să nu facem acest lucru la sol", a spus Andrei Novakov.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole