Antena 3 CNN Actualitate Franța sub asediu: protestatarii blochează drumurile către Paris | Avertismentul MAE, după ce francezii au atacat camioanele cu carne din România

Franța sub asediu: protestatarii blochează drumurile către Paris | Avertismentul MAE, după ce francezii au atacat camioanele cu carne din România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:25 29 Ian 2024 Modificat la 08:25 29 Ian 2024

Toate drumurile principale care duc spre Paris vor fi blocate, începând de astăzi, de vehicule și de utilaje agricole.

Din această cauză, Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe românii care se află în Franța sau care tranzitează sau doresc să călătorească în această țară sa se informeze din timp cu privire la situația de acolo.

Avertismentul vine în contextul în care mai multe camioane cu produse de import, inclusiv unele care transportau carne din România, au fost vandalizate de protestatarii furioși, care au distrus marfa.

Autoritățile precizează că în această perioadă sunt posibile blocaje și în alte zone din Franța.

Manifestanții francezi acuză politicile în domeniu ale Comisiei Europene, pe care le consideră mult prea restrictive, și cer o plată decentă pentru munca lor.

Citește și: Carnea românească exportată în Franța, distrusă cu tractoarele de fermierii furioşi. "Am rămas șocați. Nu știam ce ni se întâmplă"

Protestele durează de mai multe săptămâni

După o scurtă pauză în weekend, agricultorii reiau în forță protestele din prima zi a săptămânii, cu obiectivul declarat de a bloca Parisul cu utilajele.

"La ora 14.00, agricultorii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure-et-Loir, Île-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime și Somme, membri ai rețelei FNSEA și Jeunes Agriculteurs du Grand Bassin Parisien, vor începe un asediu pe termen nelimitat al capitalei. Toate drumurile importante care duc spre capitală vor fi ocupate de agricultori", au anunțat principalele organizații care organizează protestele ce s-au extins la nivel național.

Reprezentanții acestora acuză faptul că premierul francez Gabriel Attal nu a luat în considerare decât o parte din cele 122 de revendicări formulate de manifestanți.

Duminică, acesta din urmă a declarat că are în vedere măsuri suplimentare, la nivel național și european, pentru a proteja agricultorii de "concurența neloială" din partea altor țări, unde nu operează aceleași constrângeri în ceea ce privește utilizarea anumitor produse.

Însă agricultorii vor ca șeful guvernului să discute cu ei fiecare revendicare în parte.

15.000 de polițiști mobilizați în Franța și vehicule blindate desfășurate lângă Paris

Guvernul francez a anunțat, în replică la blocajele de luni, că vor fi luate "măsuri defensive majore".

În acest context, ministrul de Interne Gerald Damarnin a reiterat că forțele de ordine au fost instruite să dea dovadă de reținere.

15.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în întreaga țară.

Vehicule blindate au fost desfășurate la Rungis, în apropiere de Paris, potrivit presei franceze.

Protestele continuă la nivel național în Franța

Fermierii din regiunea Gard, care blochează de joi dimineață autostrada A9 la Nîmes, cer sosirea ministrului Agriculturii cu "anunțuri concrete".

În caz contrar, blocajele nu vor fi ridicate, a declarat duminică reprezentantul lor.

Măsurile suplimentare anunțate duminică de premierul Attal nu aduc niciun progres semnificativ, a spus David Seve, președintele unei federații sindicale regionale.

"Pentru moment, nu am obținut nimic pentru agricultura mediteraneană, în termeni de fructe, legume, viticultură. Cerem ca ministrul Agriculturii să vină aici cu răspunsuri concrete. Altfel, nu vom putea ridica blocajul de pe această autostradă, ce permite afluxul masiv de fructe, legume și vin din Spania care ne omoară”, a declarat el.

Conform publicațiilor franceze, mai multe rute majore au rămas blocate, fiind înregistrate 20 de acțiuni de blocaj care afectau 17 departamente.

Foto: Fermierii blochează autostrada RN165 între Lorient și Vannes pentru a protesta împotriva creșterii costurilor de producție și a reglementărilor de mediu, 27 ianuarie 2024

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole