Antena 3 CNN Externe Sub Paris e ascuns Orașul Morților. În Turnul Eiffel există un apartament secret

Sub Paris e ascuns Orașul Morților. În Turnul Eiffel există un apartament secret

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 07:00 29 Iun 2024 Modificat la 09:40 29 Iun 2024

Cunoscut în toată lumea drept "Orașul Luminilor", Parisul este, din punct de vedere turistic, un far strălucitor care-i atrage oamenii din lumea largă precum atrag felinarele urbane popoare întregi de vietăți mici și înaripate.

Potrivit CNN, capitala Franței a ocupat, timp de doi ani la rând, primul loc în clasamentul Euromonitor International al celor mai atractive orașe din lume.

A câștigat la capitole precum turismul, durabilitatea, performanța economică, sănătatea și siguranța.

Totuși, Parisul de la nivelul străzii, cu atracții culinare, artistice și istorice, nu este singura realitate vizibilă și palpabilă a acestei metropole.

Dacă intrați într-o clădire aparent banală din cartierul Montparnasse și coborâți scările care duc în subteran, veți găsi o față întunecată a Orașului Luminilor: catacombele, relatează CNN în secțiunea de călătorii de pe site-ul său.

Rămășițele a șase milioane de oameni sunt îngropate aici, în ceea ce se estimează a fi una dintre cele mai mari gropi comune din lume.

"Aici sunt toți oamenii care au trăit în Paris în ultimele 10 secole", spune ghidul parizian urmat de jurnalistul CNN.

Craniile și oasele umane sunt aranjate cu grijă în pereții fostelor cariere de calcar.

[GAL layout="5"]

Marea migrație a cadavrelor din Paris: din cimitire, în catacombe

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Parisul s-a confruntat cu o provocare sumbră: cimitirele supraaglomerate au început să amenințe sănătatea locuitorilor săi.

Soluția responsabililor din epocă a fost să scoată morții din locul de odihnă veșnică (sic!) și să îi mute într-un osuar special amenajat în carierele subterane de calcar de sub oraș.

Catacombele, în sine, ocupă doar o mică parte din cei 300 de kilometri de cariere care formează o rețea complexă sub străzile Parisului.

Rețeaua este atât de vastă încât a dat naștere la legende urbane, conform cărora aici ar trăi comunități întregi de oameni mai mult sau mai puțin "rupți" de exterior.

Este cert că unele dintre subteranele Parisului au devenit, de multă vreme, spații de desfășurare pentru petrecerile alternative "speciale", departe de ochii majorității conformiste de la suprafață.

Numărul mare de rămășițe umane din catacombe îndeamnă la contemplare și la reflecții filosofice.

"Toți cei care fac turul se gândesc la un moment dat la propria moarte și își spun: 'Și eu voi fi așa într-o zi'", confirmă ghidul parizian.

Apartamentul puțin cunoscut al Turnului Eiffel

Nicio călătorie la Paris nu ar fi completă fără o vizită în Turnul Eiffel. Cea mai înaltă și mai notorie construcție a orașului este prezentată de ghidul turistic Jose Ruiz Cobo.

Cobo este un veteran la Tour Eiffel: lucrează aici de 21 de ani, dar spune că nu obosește niciodată să urce în cel mai cunoscut turn din lume.

"Mai ales dimineața, devreme, când nu este nimeni aici și te poți bucura, cu adevărat, de priveliște", mărturisește el în timpul ascensiunii spre vârf de la începutul zilei.

Totuși, pentru acest ghid, zona publică de vizitare nu este cea mai specială parte a Turnului Eiffel. 

Acest loc îi este rezervat apartamentului privat al lui Gustave Eiffel, inginerul care a conceput această structură.

Gustave Eiffel a gândit-o să ființeze numai 20 de ani după inaugurarea menită să marcheze Expoziția Mondială din 1889.

Însă, între timp, Tour Eiffel a intrat în patrimoniul cultural al umanității și nu sunt motive serioase să fie scos de acolo.

Cât privește apartamentul de 100 de metri pătrați al lui Eiffel, acesta a fost micșorat pentru a face loc toaletelor publice, dar continuă să rămână un loc încărcat de magia istoriei.

În timpul vieții sale, creatorul turnului a primit numeroase oferte potente financiar pentru a închiria acest apartament, dar a preferat să-l păstreze pentru uzul său, al familiei și al prietenilor. Cel mai faimos oaspete al locației a fost, probabil, inventatorul american Thomas Alva Edison, care și-a adus aici revoluționarul său fonograf.

Aura de mister persistă tocmai pe seama accesibilității limitate a acestui loc special, notează sursa citată.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole