Prețul meditațiilor pentru elevi, a crescut în ultima perioadă. Părinții se văd nevoiți să plătească cu mult peste cât își permit.
Spre exemplu, pentru o singură materie, părinții trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 500 de lei lunar.
La un simplu calcul, o familie cu doi copii cheltuie anual cel puțin trei mii de euro pentru meditații. Cine nu are bani suficienți, se bazează strict pe ce învață la școală.
"Când trebuie să mai plătești un salariu în plus unui profesor sau măcar o parte, e clar că nu iți convine, dar rațiunea e simplă: ce soluții ai? Ce poți să faci când vrei ca totuși copilul tău să facă scoală? Trebuie să bagi mâna în buzunar și să faci eforturi ca acel copil să fie tratat și învățat cum trebuie.
Citeşte şi: Se schimbă calendarul anului școlar 2023-2024. Noua structură a fost aprobată de Ministerul Educației
Iar pentru a susține educația copiilor sunt şi părinti care sunt dispuși să se îndatoreze pentru următorii ani.
Faptul că un profesor din sistemul public face meditații și în privat, este o formă de a condiționa performanța în educație", a declarat Ciprian Necula, sociolog.
Sunt însă și profesori care aleg să ajute fără a fi plătiți. Spre exemplu, proiectul profesorului de matematica Ovidiu Băsescu, "Adoptă Intelectual un Elev", a strâns sute de cadre didactice care oferă meditații online gratuite celor care au nevoie de ajutor suplimentar.
"Nu facem că nu ne permite buzunarul. Salariile sunt cum sunt, meditațiile la fel de scumpe", este declarația unui părinte.