Antena 3 CNN Actualitate Religie Părintele Visarion Alexa, despre cum ţinem corect postul Paştelui

Părintele Visarion Alexa, despre cum ţinem corect postul Paştelui

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 15:52 21 Mar 2021 Modificat la 16:05 21 Mar 2021

Părintele Visarion Alexa a explicat într-o intervenţie la Antena 3 originea postului şi cum a fost acesta adaptat vremurilor noastre fără a se pierde esenţa şi beneficiile sale. Mai mult, el a făcut şi câteva recomandări cu privire la modul corect prin care credincioşii pot ţine postul Paştelui.

Originea Postului Paştelui

"Postul acesta s-a născut încă din tradiția iudaică. Sunt câteva mari personalități în Vechiul Testament care au postit în felul acesta. Este vorba despre Moise Proorocul care a postit înainte de a urca pe Muntele Sinai să primească tabla de legi. Când ne apropiem de Noul Testament chiar Mântuitorul Hristos postește 40 de zile în pustiul Carantaniei, unde și primește cele trei mari ispitiri care sunt profund actualie și în timpurile noastre.

Iisus pune bazele postului Paștelui și noi în amintirea postului lui Hristos în deșertul Carantaniei postim și noi pregătind una pentru cea mai importantă sărbătoare din lumea creștină", a spus părintele Visarion Alexa la Antena 3.

Cum s-a adaptat postul Paştelui vremurilor actuale

"Acum problema rânduielii postiri, să știți că nu a fost până acum uniformă. Două mari comunități creștine din Orient, este vorba de comunitatea creștină din Palestina și cea din Constantinopol, aveau două modalități de postire ușor diferite și până la urmă urmei ca gest de prietenie și respect unii față de alții au căzut de acord ca postul Paștelui să aibă durata aceasta și modul acesta de postire.

În lumea veche postul Paștelui se numea Xirofagie, adică mâncare de semințe. Se mânca o dată pe zi, o singură masă semințe crude nepreparate, înmuiate în apă. Actualmente rânduiala aceasta s-a schimbat pentru că noi creștinii din timpurile acestea suntem mult mai activ, avem o viață mult mai încărcată de stres, de muncă, față de creștinii de acum 1700 de ani din Orient.

Drept urmare pe lângă semințe s-a adăugat, în hrană noastră, mâncare de origine vegetală la care se poate adăuga untdelemn. Creștinii mai hotărâți postesc în timpul săptămânii, de luni până vineri, și fără undelemn, mâncând doar mâncarea fiartă. 

Sâmbăta și duminica se face dezlegare la untdelemn, la ulei în mâncare, și la un pahar cu vin, pentru cei care pot să bea un pahar cu vin și simt nevoia să primească puțin întărire. Atenție nu mai mult de un pahar, că deja este exces acolo", a mai spus părintele Visarion Alexa.

"În post devii mai econom. Cu banii strânşi poţi face milostenie"

"În privința mâncării și a varietății mâncării este o problemă pentru că în post în care devii mai econom ca să strângi bani sau îți iei mâncăruri, fine, vegetale și cu mulți bani. Sigur că e o problemă mare pentru că postul are o lucrare a parte. În post te reţii de la alimente şi cu surplusul de bani pe care îl ai faci milostenie, te îndrepți către cei săraci cei care nu au.

În felul acesta poate fi ținut postul și cred că este anapoda puțin să căutăm mâncăruri fistichii prin magazin, numai să nu conțină produse de origine animală. E important să mănânci simplu și cât se poate de variat și de post", a mai recomandat părintele Visarion Alexa.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole