De mai bine de 40 de ani, constănțenii își petrec timpul liber, fac plimbări, aleargă sau pur și simplu se odihnesc în parcul Tăbăcărie. Tocmai de aceea municipalitatea a decis un program amplu de reabilitare a acestui parc devenit simbol al oraşului, unde pe lângă reamenajarea aleelor pietonale vor fi introduse şi o serie de elemente de noutate.
Potrivit primarului Constanței Vergil Chiţac, prima etapă a lucrărilor de reamenajare trebuie să fie finalizată până în martie 2024. Etapele 2 şi 3 sunt programate în intervalul primăvară – vară 2024. Acestea includ reamenajarea şi reabilitarea tuturor spaţiilor verzi din parc, dar şi lucrări de reabilitare la faleza lacului Tăbăcăriei. Proiectul integral are costuri estimate de aproximativ 37 de milioane de lei şi urmează să intre în faza de licitare publică.
”Are şi Constanţa Herăstrăul ei. Tăbăcărie este un parc simbol pentru toţi constănţenii. Vreau să redăm comunităţii un spaţiu verde reamenajat, sistematizat şi reparat. În acelaşi timp trebuie să redăm parcului curăţenia, farmecul şi frumuseţea pe care, să recunoaştem, în timp le-a pierdut, a declarat primarul Vergil Chiţac.
Vergil Chiţac: "Continuăm schimbarea la față a orașului nostru"
"Lucrările de reabilitare a Parcului Tăbăcărie, cel mai generos ca spațiu din Constanța, sunt în plină desfășurare. Satisfacerea nevoii de spații urbane verzi este un obiectiv prioritar în agenda mea, cu atât mai mult cu cât sunt foarte puține zone de relaxare în aer liber în orașul nostru.(...)
Așa că ne-am propus să refacem traseele pietonale din interior și din zona de promenadă de pe malurile lacului. Refacem aleile pietonale cu diverse pavaje, de-a lungul cărora se vor instala elemente de mobilier urban nou care să redea frumusețea acestui parc. Vom reabilita Amfiteatrul reconstruindu-i scena de lemn și gradenele, iar Grădina japoneză va fi reamenajată și astfel vom reda parcului frumusețea de odinioară.
În același ton ne-am gândit să aducem și câteva elemente de noutate și să amenajăm mai multe grădini cu diferite tematici, după cum urmează:
• Grădina tip oază, cu pontoane din lemn cu structură ușoară
• O grădină franțuzească, ale cărei puncte de atracție vor fi plantele (trandafiri, lavandă, arbori, arbuști)
• O grădină senzorială, ale cărei trasee sunt gândite să prezinte mai multe texturi și culori
• O grădină de umbră, în care va exista o zonă omogenă de arbori.
Într-un viitor apropiat urmează să înceapă lucrările și pentru faleza lacului, întrucât s-a erodat în câteva zone și s-a prăbușit în lac. Am ales această perioadă din considerentul că, iarna, parcul e mai puțin frecventat. Ca în cazul oricărei reabilitări serioase, lucrările vor cauza disconfort. Cu siguranță așteptarea va merita! Ca de obicei, sunt deschis părerilor și propunerilor voastre.Continuăm schimbarea la față a orașului nostru", a transmis primarul Constanței Vergil Chiţac pe Facebook.