Antena 3 CNN Actualitate Social Parcul Memoriei Naționale prinde viaţă! 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou

Parcul Memoriei Naționale prinde viaţă! 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou

4 minute de citit Publicat la 14:17 21 Apr 2018 Modificat la 14:17 21 Apr 2018

Update: Al doilea episod al evenimentului Parcul Memoriei Naționale a luat sfârșit. 115 mii de puirți de stejari au fost plantaţi sâmbătă, câte unul pentru fiecare erou care a căzut pe front. 

Update: La evenimentul din Parcul Eroilor a venit și Carmen Avram, realizator „În premieră”, care a plantat stejari pentru cei care au murit în Primul Război Mondial.

„Unul este pentru bunicul meu care a luptat în zona asta, din păcate, a murit înainte să mă nasc eu. Mi-ar fi plăcut să îi cunosc pe unii dintre ei, mi-ar fi plăcut să îmi povestească. Îmi place să fiu acolo unde se face istoria. În toamnă, spuneam că m-a șocat să am ținut pământul acesta în mână și că în el e ADN românesc”, a spus Carmen Avram.

Update: Artiștii Ruxandra Pitulice și Gheoghe Rizea au cântat chiar la începutul evenimentului, alături de Orchestra Simfonică București.

„Ne-a plăcut tare mult și cu siguranță vom avea în anul centenar multe astfel de evenimente. Emoție și mândrie, astăzi, sentimentul a fost de mândrie. Peste 300 de mii de români și-au dat viața pe aceste meleaguri. Bunicul meu obișnuia să mă adoarmă cu povești de pe front, dar de atunci am fost mândră și mi-am dorit să urmez o meserie care să fie legată de acest lucru”, a spus Ruxandra Pitulice.

„Poate dăm idei și altora din multe zone ale țării. Educația se face în familie. Nu ai cum să nu îți iubești țara. Eu am prins momente în care la școală încă se învățau poezii patriotice”, a spus Gheoghe Rizea.

Update: În Parcul Memoriei Naționale a ajuns de urgență și Ambulanța. Nimeni nu a pățit nimic, însă medicii au venit să dea o mână de ajutor și să planteze stejari. „Am vrut să fim alături de dumneavoastră. Suntem onorați”.

Update: Printre cei care sunt hotărâți să planteze descoperim și veterani de război. Sunt peste 10 mii de oameni care spun că pun o picătură din sufletul lor aici.

„În memoria ostașilor din Primul Război Mondial. Am luat exemplul lor. Am fost rănit și datorită exploziei care m-a rănit, trei luni de zile am comunicat în scris. Am rămas ultima generație cu dragoste față de țară și îmi pare rău”, a spus un veteran de război.

Printre voluntari se află și vicepremierul Paul Stănescu.  „Merge bine, de fiecare dată când am pus un pom, s-a prins. E un moment deosebit pentru mine. Mărășeștiul e un loc cu o încărcătură istorică. Va fi unul dintre cei mai frumoși stejari pentru că e pus din suflet”, a spus Paul Stănescu, vicepremier.

Update: A început cel mai mare eveniment de împădurire din România, care a fost deschis cu intonarea Imnului Național. De asemenea, a fost oficiat și serviciul religios. 

„M-ai țineți minte dacă v-am întrebat cât de mulți sunteți? Copiacii pe care i-am sădit în noiembrie au crescut și sunt sigur că asta se va întâmpla și cu cei de astăzi. Noi, împreună cu Consiliul Județean Vrancea, cu cei de la Romsilva şi MApN, ne-am gândit să lăsăm o urmă de neșters. Și peste 100 de ani, când nepoții noștri vor trece pe aici, vor știi că asta a fost făcută de noi. Mă bucur să îi văd aici pe oameni care au venit tocmai de la Piatra Neamț, îi salut pe cei din Mărășești, din Maramureș, din Suceava. Mă bucur să fim atât de mulți și mă bucur să facem treabă. Spor la treabă”, a spus Adrian Ursu.

„Am venit astăzi aici, din nou cu sufletul tremurând, ca să vorbim despre datorie. Eu pledez pentru temeinicia pentru oamenii politici, toți trebuie să cunoaștem istoria. Istoria spune că în Primul Război Mondial, 335 de mii de români au murit ca noi să avem România de astăzi. Aș vrea din toată inima să vă mulțumesc”, a spus Marian Oprișan.

În deschiderea evenimentului, Orchestra Simfonică București interpretează piese românești.

Update: Deja s-au prins puieții de stejar care au fost plantați anul trecut. O armată de voluntari a ajuns la Mărășești. Foarte mulți patrioți, elevi și studenți au veni să ajute la plantarea celor 115 mii de puirți de stejari. Peste o mie de militari, jandarmi și polițiști au venit în Parcul Memoriei Naționale. 

„O să fie treabă, ne pregătim să facem treabă. Avem și ajutoare de nădejde, la fel ca în noiembrie. O să fie absolut spectaculos ce se va întâmpla aici. Mă bucur că sunt oameni veniți de foarte departe. Sunt oameni de peste tot. Veterani de război am întâlnit. Fiecare are în familie pe cineva care a luptat în război. Cred că despre un astfel de mesaj este vorba. Stejarii plantați sunt pentru generațiile viitoare, care vor rămâne. O să fie ceremonialul de deschidere și un serviciu religios încheiat celor care s-au jertfit. Orchestra Simfonică București va interpreta piese românești, dar vor fi și multe alte trupe care vor urca pe scenă. Vom avea un imn mununat al centenarului”, a spus Adrian Ursu.

Știrea inițială

Parcul Memoriei Naționale prinde viaţă! Cei 50 de mii de stejari plantaţi anul trecut în luna noiembrie, în cadrul proiectului derulat de Antena 3, au început să înverzească.

Alături de aceştia, alți 115 mii de puirți de stejari vor fi plantaţi sâmbătă, câte unul pentru fiecare erou care a căzut pe front. La acțiune vor participa 10 mii de volunatri. 

„Sunt de la „Colegiu Național Alexandru Ioan Cuza”. Am venit aici alături de colegii mei”, a spus unul dinte voluntari. Întrebat ce înseamnă pentru el această acțiune, tânărul a spus că „Ar fi precum viața unui om, te gândești la cum va crește el, toate pregătirile. Natura este capricioasă, la fel ca viața unui om”.

Sacrificiul lor a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Iar la final, Parcul Memoriei Naționale va fi atât un loc de reculegere cât și unul de relaxare.

Pe scena amenajată aici vor urca foarte mute formații, iar la ora 10.00, o orchestră va deschide acest eveniment. 

Proiectul iniţiat de Antena 3 este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea în parteneriat cu Romsilva şi MApN.

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole