Antena 3 CNN Politică Parchetul European anchetează o posibilă fraudă cu bani europeni la primăria condusă de Elena Lasconi. Reacția primăriței

Parchetul European anchetează o posibilă fraudă cu bani europeni la primăria condusă de Elena Lasconi. Reacția primăriței

de Robert Kiss    |    Georgiana Murgilă    |   

Parchetul European anchetează posibile fraude cu fonduri europene la primăria Câmpulung condusă de Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale. Potrivit unui răspuns al EPPO pentru Antena 3 CNN, ancheta este „in rem”.

„La data de 27 martie 2024, Parchetul European (EPPO) de pe lângă Tribunalul București a primit o sesizare din partea unei persoane private care ridica bănuieli cu privire la săvârșirea de către societăți private, în anul 2023, a infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea sau deținerea pe nedrept de fonduri sau bunuri din bugetul Uniunii Europene. După verificarea atentă a elementelor cuprinse în raport, la 2 aprilie 2024, EPPO a luat decizia de a deschide o anchetă. În acest moment, ancheta se referă la fapte („in rem”). Nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu. Ori de câte ori vom putea spune mai multe despre această investigație, vom face acest lucru în mod proactiv. EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE”, se arată în răspunsul Parchetului European pentru Antena 3 CNN.

Parchetul European precizează că „sunt întrunite criteriile pentru exercitarea competenței materiale, temporale și teritoriale a EPPO”.

Obiectul sesizării este proiectul “Dezvoltarea locală în zonele urbane marginalizate din municipiul Câmpulung – POCU/717/5/1/155642”, finanțat din fonduri europene nerambursabile.

În urma derulării proiectului, trebuiau asigurate servicii integrate medicale, sociale, medico-sociale pentru 1200 de cetățeni și servicii de orientare în carieră, servicii de ocupare a forței de muncă, servicii educaționale, consiliere pentru ocupare și formare continuă pentru 1200 de cetățeni din cele trei comunități.

Sesizarea are legătură cu două firme despre care reclamantul susține că au încasat 2.588.257,94 RON, adică 23.17% din bugetul total de 11.169.169,52 RON fără a avea experiența necesară pentru implementarea proiectului.

Reacția Elenei Lasconi

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Elena Lasconi susține că nu are nimic de ascuns.

„Am avut două-trei controale pe zi de la toate instituțiile din România. Nu s-a găsit nimic în neregulă. Să verifice și cele europene, răspund la orice întrebare”, scrie Lasconi. 

Aceasta vorbește și despre dosarul fostului lider USR și susține că este „șicanată”, dând de înțeles că e un dosar „invetat”, în condițiile în care Parcehtul European a menționat că a decis să deschidă ancheta „după verificarea atentă a elementelor cuprinse în raport”.

„Pe Dan Barna, acum cinci ani, l-au șicanat la fel. I-au inventat un dosar cu fonduri europene, s-a dovedit că au fost acuzații fabricate. Adevărul a ieșit în cele din urmă la iveală. Târziu, dar a răzbit! Nu mă las intimidată de toate aceste mișcări ale unor politicieni vechi, care simt disperarea că România își dorește un alt drum. Noi să fim sănătoși, că mizeriile PSD-PNL vor tot curge! Nu am făcut nimic greșit, nu mă opresc din drumul meu!”, a mai scris Lasconi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile