Parcul Disneyland din Anaheim, California s-a redeschis vineri, după ce a stat închis mai mult de un an din cauza pandemiei de coronavirus. Iar reprezentanții parcului au venit cu un show care reprezintă o versiune puțin schimbată a clasicei povești ”Albă ca Zăpada”.
Călătoria culminează cu scena „adevăratului sărut al iubirii”, în care Prințul, crezând că Albă ca Zăpada este moartă, o sărută, rupând blestemul Reginei care o pusese într-o transă profundă.
„Un sărut pe care i-l dă fără consimțământul ei, în timp ce ea doarme, nu poate fi o iubire adevărată dacă o singură persoană știe ce se întâmplă”, susțin criticii.
„Nu am stabilit că aceste consimțăminte din filmele Disney reprezintă o problemă majoră? Că învățarea copiilor că sărutul, atunci când nu se poate stabili dacă ambele părți sunt dispuse să se angajeze, nu este în regulă?”
„Este greu de înțeles de ce Disneyland din 2021 ar alege să adauge o scenă cu idei atât de vechi despre ceea ce un bărbat are voie să îi facă unei femei, mai ales având în vedere accentul actual al companiei pe eliminarea scenelor problematice din plimbări precum Jungle Cruise și Splash Mountain”, mai spun aceștia.
În 2018, Kazue Muta, profesor la Universitatea Osaka din Japonia, a susținut că sărutul unei femei adormite poate fi asemănat cu agresiunea sexuală a unei persoane inconștiente.
De asemenea, academiciana, în vârstă de 61 de ani, a ajuns să afirme că poveștile despre Alba ca Zăpada și Frumoasa Adormită „promovează violența sexuală”.
„Când te gândești rațional la „Albă ca Zăpada” și la „Frumoasa Adormită”, când se spune că o „prințesă este trezită de sărutul unui prinț ”, de fapt este descrisă agresiunea sexuală a unei persoane inconștiente”, a scris ea pe Twitter, potrivit Daily Mail.
Albă ca Zăpada a fost primul lungmetraj animat Disney și rămâne unul dintre cele 10 filme americane cu cele mai mari încasări din toate timpurile.