Antena 3 CNN Politică Paragraful esențial pentru România din Declarația Summit-ului NATO de la Washington

Paragraful esențial pentru România din Declarația Summit-ului NATO de la Washington

de Radu Tudor    |   

Statele membre ale NATO s-au angajat să sprijine Ucraina pe „calea ireversibilă” a aderării la Alianţă, în timp ce doresc să menţină deschise canalele de comunicare cu Rusia pentru a preveni escaladarea războiului. În Declarația Summit-ului NATO de la Washington există, însă, o frază esențială pentru Romania, țara noastră fiind menționată în document și în partea declarației în care aliații vorbesc despre întărirea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă.

„Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre sunt de importanţă strategică pentru Alianţă. Ne menţinem angajamentul ferm faţă de securitatea şi stabilitatea acestora”, se arată în debutul paragrafului 31 al declaraţiei.

Acesta este elementul crucial pentru care a insistat Romania. Declararea oficială a importanței strategice a Mării Negre de către toți aliații. 

Mai este un fragment foarte bun și relevant pentru țara noastră, pentru care România a insistat la negocieri.

„Salutăm activarea de către cei trei aliaţi litorali a Grupului operativ pentru combaterea minelor din Marea Neagră. Vom continua să monitorizăm şi să evaluăm evoluţiile din regiune şi să ne îmbunătăţim cunoaşterea situaţiei, acordând o atenţie deosebită ameninţărilor la adresa securităţii noastre şi potenţialelor oportunităţi de cooperare mai strânsă cu partenerii noştri din regiune, după caz”.

Această grupare navală cu riveranele NATO la Marea Neagră s-ar putea lărgi și cu implicarea altor state aliate. Asta poate fi semnificația strategică din comunicat, iar impactul pentru Romania este extrem de relevant. 

Documentul menționează țara noastră și la paragraful 8. În acest paragraf se vorbește despre întărirea sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă.

„Suntem hotărâți să descurajăm și să ne apărăm împotriva tuturor amenințărilor aeriene și cu rachete prin îmbunătățirea sistemului nostru integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD), pe baza unei abordări de 360 ​​de grade. Am actualizat Politica IAMD a NATO și vom continua să ne creștem gradul de pregătire, receptivitatea și integrarea prin diverse inițiative, cum ar fi implementarea Modelului de rotație IAMD în zona euro-atlantică, cu un accent inițial pe Flancul estic. Aliații rămân angajați să sporească eficacitatea IAMD și să ia toate măsurile pentru a răspunde mediului de securitate. Suntem încântați să declarăm capacitatea operațională îmbunătățită pentru apărarea antirachetă balistică (BMD). Livrarea site-ului Aegis Ashore Redzikowo, Polonia, completează activele existente în România, Spania și Turcia. Aliații rămân angajați în dezvoltarea deplină a BMD NATO, pentru a urmări apărarea colectivă a Alianței și pentru a oferi acoperire și protecție deplină pentru toate populațiile, teritoriile și forțele europene ale NATO împotriva amenințării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice”, se arată în paragraful 8 al Declarației de la Washington.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă