Antena 3 CNN Life Travel Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

de Andreea Ştefan    |   

Așezat în vârful unui deal de pe insula italiană Sicilia, Agrigento este paradisul turiștilor de patrimoniu. Sub structurile arheologice și relicvele din Valea Templelor se află un sistem de apeduct vechi, asemănător unui labirint, care captează apa și astăzi. Dar apeductul, precum și altele construite în timpurile moderne, sunt atât de secate încât micile hoteluri și pensiuni din oraș și de pe coasta din apropiere sunt forțate să refuze turiștii. Acestea nu au suficientă apă pentru a le garanta oaspeților o toaletă care trage apa sau un duș după o zi petrecută în căldura verii, potrivit CNN.

Sicilia a început să impună restricții de apă în februarie, când regiunea a declarat stare de urgență pe fondul unei secete necruțătoare. Infrastructura ineficientă și învechită nu a făcut decât să agraveze penuria de apă, care a afectat deopotrivă turismul și agricultura, două sectoare esențiale pentru economia Siciliei.

Raționalizarea este în vigoare pentru mai mult de 1 milion de persoane din 93 de comunități. Unii trebuie să reducă consumul de apă cu până la 45%. Aceasta înseamnă că robinetele seacă în funcție de program, iar aprovizionarea este oprită complet peste noapte în majoritatea locurilor. A avea suficientă apă de băut este o chestiune de organizare în timpul zilei.

Pe TripAdvisor și pe alte forumuri de călătorie, turiștii întreabă dacă merită să viziteze zonele afectate din Sicilia. Hotelurile își avertizează clienții cu privire la posibilele penurii și îi ajută pe vizitatori să facă rezervări în alte locuri de pe insulă, unde restricțiile sunt mai puțin severe sau nu sunt în vigoare.

La pensiunea Le Cinque Novelle (B&B) din centrul Agrigento, unde restricțiile sunt stricte, proprietarii au montat filtre la dușuri și chiuvete pentru a economisi cât mai multă apă. Însă oaspeții lor se plâng adesea.

„Pe bună dreptate, oamenii ne cer asigurări înainte de a veni, dar noi nu știm ce să le spunem", a declarat Giovanni Lopez, proprietarul B&B, pentru CNN. „Situația afectează rapid întregul sector al cazării turistice, ceea ce riscă să aibă consecințe economice grave, având în vedere că turismul este un sector pe care se bazează aproape toată lumea din această parte a Siciliei."

Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă de pe continent, dar deocamdată nu există niciun plan concret pentru a ajuta insula. Biroul ministrului italian al turismului, Diana Santanchè, nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta, dar în aprilie, ea a declarat că Sicilia ar trebui să încerce să își extindă sezonul turistic și să evite să se concentreze exclusiv pe vară, când problemele legate de apă se agravează.

Anul trecut, insula s-a confruntat cu incendii grave de vegetație care au forțat turiștii să evacueze sau să își amâne vizitele. Acum, penuria de apă provocată de secetă reprezintă o altă sursă de îngrijorare.

Schimbările climatice provocate de om încălzesc Europa mai rapid decât orice alt continent, iar Sicilia se află chiar în centrul acestor schimbări. Aici a fost doborât recordul de temperatură al Europei în august 2023, când orașul Siracuza a atins 48,8 grade Celsius (119,8 grade Fahrenheit).

Alte părți ale Italiei se confruntă, de asemenea, cu secetă, dar numai cea din Sicilia este considerată „extremă", cel mai înalt nivel, potrivit Institutului Național Italian pentru Protecția Mediului și Cercetare (ISPRA).

Mai puțin de un sfert din precipitațiile obișnuite au căzut în timpul iernii pe întreaga insulă, ceea ce a lăsat aproximativ 20% din acviferele subterane într-o stare de „penurie de apă", potrivit ISPRA. În februarie, guvernul regional a declarat o „stare de criză și de urgență a apei" pentru irigații și apă potabilă în Agrigento și alte patru provincii, care va dura cel puțin până la sfârșitul anului.

Marco Maccarrone, care deține restaurantul Caico Trattoria e Cantina din Agrigento, spune că insula este lăsată să lupte pentru ea însăși.

„Sezonul estival se apropie și suntem îngrijorați. Nimeni nu ne-a oferit soluții alternative la cisternele de apă pentru care plătim singuri", a declarat el pentru CNN. „Acest lucru riscă să distrugă singura resursă pe care o avem: turismul".

Maccarrone locuiește în centrul istoric din Agrigento de 20 de ani și se plânge că fluxul de apă este dureros de lent.

„Într-o jumătate de oră, nu putem umple nicio oală", a spus el.

Hotelurile sunt obligate să aibă o anumită cantitate de rezerve de apă în raport cu capacitatea lor, a declarat Nicola Farruggio, președintele Federației hoteliere din Sicilia, ceea ce înseamnă că au fost nevoite să cumpere apă de pe continent. Dar structurile mai mici, inclusiv hotelurile de familie și B&B-urile, adesea nu au o modalitate de a stoca suficient pentru a îndeplini cerințele. Iar dacă sunt situate într-o clădire rezidențială, acestea sunt supuse rațiilor stricte care se aplică condominiilor, ceea ce înseamnă că pur și simplu nu pot garanta apă oaspeților.

Subiecte în articol: Italia Agrigento paradis turistic turisti
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile