Antena 3 CNN Externe Mapamond Papa îi laudă pe cei care fac copii mulți. ”Unii preferă să aibă doar o pisică sau un câine mic. Acest lucru nu poate fi bun”

Papa îi laudă pe cei care fac copii mulți. ”Unii preferă să aibă doar o pisică sau un câine mic. Acest lucru nu poate fi bun”

de Adriana Duţulescu    |   

Papa Francisc, aflat miercuri în vizită în capitala Indoneziei, Jakarta, a revenit asupra problemei controversate a demografiei, declarând, pe ton de glumă, că oamenii din unele ţări preferă o pisică sau un câine de companie în locul copiilor, relatează AFP.

"În ţara voastră, oamenii au trei, patru sau cinci copii, un exemplu pentru fiecare ţară, în timp ce unii preferă să aibă doar o pisică sau un câine mic. Acest lucru nu poate fi bun", a afirmat papa Francisc în timpul unui discurs la palatul prezidenţial.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a reacţionat râzând, iar papa s-a întors spre el şi a spus glumind: "Este adevărat, nu-i aşa?".

Iezuitul argentinian a început marţi o vizită de trei zile la Jakarta, în cadrul unui lung turneu care îl va duce în Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Singapore.

Pe reţelele sociale, indonezienii au reacţionat rapid la remarcile papei, unii dintre ei afirmând că îşi preferă portofelele în locul unui copil.

"Pentru că nu trebuie să plăteşti taxe de şcolarizare pentru câini până când împlinesc 20 de ani", a scris un utilizator pe reţeaua X.

Alţii au declarat că viitorul Indoneziei, cu o populaţie de 280 de milioane de locuitori, este mai sumbru decât crede pontiful, deoarece ţara se confruntă cu o scădere a natalităţii.

Potrivit Băncii Mondiale, natalitatea a scăzut cu mai mult de jumătate începând din anii '60.

"Papa nu ştie că mulţi oameni din Indonezia deja aleg să nu aibă copii", a scris un alt utilizator pe X. "Peste câţiva ani, Indonezia va fi ca Japonia", unde rata natalităţii a atins anul trecut un minim istoric, a adăugat el.

De la alegerea sa în 2013, papa Francisc a vorbit de mai multe ori despre "iarna demografică" şi i-a încurajat pe oameni să aibă copii.

"Nu există o lipsă de pisici, de câini... ei nu lipsesc. Există o lipsă de copii. Problema lumii noastre nu sunt copiii care se nasc - este egoismul, consumerismul şi individualismul", declarase papa în mai, în cadrul unei conferinţe organizate la Roma pe tema natalităţii.

În ianuarie 2022, papa a deplâns faptul că în locul copiilor mulţi preferă animalele de companie. "Câinii şi pisicile iau locul copiilor", declara pontiful. "Poate că vă face să râdeţi, dar este o realitate", a spus el.

Papa Francisc a sosit marţi în Indonezia, dând startul celei mai lungi călătorii în străinătate din timpul mandatului său de până acum, care îl va duce în patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania în următoarele 12 zile. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile