Antena 3 CNN Actualitate Papa Francisc, predică ținută la slujba de la Șumuleu Ciuc: Pelerinajul cinstește tradițiile românești

Papa Francisc, predică ținută la slujba de la Șumuleu Ciuc: Pelerinajul cinstește tradițiile românești

2 minute de citit Publicat la 12:07 01 Iun 2019 Modificat la 12:07 01 Iun 2019

Suveranul Pontif a ținut o predică, în limba italiană.

”Sanctuarele, locuri aproape sacramentale ale unei biserici-spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios care în mijlocul necazurilor sale nu obosește în a căuta izvorul de apă vie de unde să își împrospăteze speranța. Sunt locuri de sărbătoare și de celebrare, de lacrimi și de implorare.

Venim la picioarele mamei fără foarte multe cuvinte. Să ne lăsăm primiți de ea și cu privirea ei să ne conducă la acela care este calea, adevarul și viața. Nu am venit aici la întâmplare. Suntem pelerini. Aici, în fiecare an, în Sâmbăta Rusaliilor voi veniți în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintașilor voștri și pentru a întări credința lui Dumnezeu și devoțiounea pentru Fecioara Maria. Acest pelerinaj aparținie moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești de o potrivă.

Un apel la a recupera mărturiile de credință devenită viață și de viață devenită speranță. A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim ca popor în casa noastră. Înseamnă să avem conștiința de a fi popor. Un popor a cărui bogăție stă în miile sale de chipuri, în culturi, limbi și tradiții. Sfântul popor credincios a lui Dumnezeu, care împreună cu Maria este pelerin cântând milostivirea Domnului.

Dacă în Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează și mijlocește, nu numai în fața Fiului său, dar și în fața fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea. 

Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită conviețuire fraternă. 

A peregrina înseamnă a ne simți chemați și îndemnați să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile și actualele resentimente și difidențe în noi oportunități de comuniune, înseamnă a ne dezancora din siguranțele și comoditățile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi și de transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlnit și de a ne ajuta. A peregrina înseamnă a participa la acea maree puțin haotică care se poate transforma într-o adevărată experiență de fraternitate, o caravană mereu solidară pentru a construi istoria. 

A peregrina este a privi nu atât la ceea ce ar fi putut fi (și nu a fost, dar mai degrabă la tot ceea ce așteaptă și nu mai putem amâna”, a spus Papa Francisc.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole