Papa Francisc şi-a încheiat vizita pe insula elenă Lesbos şi a decolat spre Roma în jurul orei locale 12.15 GMT, pe aeronavă îmbarcându-se şi trei familii de refugiaţi sirieni de confesiune musulmană, care vor fi cazaţi la Vatican, transmit Reuters şi France Presse.
"Papa a dorit să facă un gest de bun venit în ceea ce priveşte migranţii, însoţind în avionul său spre Roma trei familii de
refugiaţi din Siria, 12 persoane în total, între care şase copii", se arată într-o declaraţie difuzată de Vatican.
Două familii sunt originare din Damasc şi cealaltă din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizaţia Stat Islamic, mai precizează Vaticanul.
În timpul acestei vizite cu o puternică semnificaţie umanitară şi ecumenică, papa a vizitat centrul de migranţi Moria, a luat prânzul cu refugiaţii într-un container special amenajat, s-a întâlnit în port cu locuitorii din Lesbos, unde trăieşte şi o comunitate catolică, şi a avut întâlniri succesive cu arhiepiscopul Atenei, Ieronim al II-lea şi cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, împreună cu care a semnat o Declaraţie comună, precum şi cu prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.
În Declaraţia comună pe care au semnat-o, cei trei prelaţi cer comunităţii internaţionale să dea dovadă de curaj în faţa acestei crize umanitare colosale, într-o rară manifestare de unitate între catolici şi ortodocşi, relatează AFP.
În timpul petrecut pe insula greacă, pontiful a salutat în mod special copiii, a vorbit cu ei, s-a uitat la desenele lor din care multe descriau călătoria pe mare. Papa a spus că vrea să le păstreze, să le pună pe biroul său şi să le arate jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere la Roma, relatează Radio Vatican.
Plânsul nou-născuţilor a însoţit pas cu pas dialogurile papei. Un om, un refugiat creştin, s-a aruncat la picioarele Sfântului Părinte şi i-a cerut să-l binecuvânteze, plângând şi mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru aceste momente. Un copil i-a cerut o amintire, iar papa i-a dăruit un rozariu. Din mulţime, se auzeau fraze scurte, într-o engleză improvizată: ''noi venim din Siria'' sau ''familia mea a fost răpită de Statul Islamic'', ''vin din Irak, sunt rănit la un picior, am nevoie de un medic''. Alţii i-au cerut ajutor: ''vor să ne respingă, faceţi ceva!''. De mai multe ori, mulţimea a strigat disperată: ''Freedom'' (libertate).
După întâlnirea cu locuitorii din Lesbos, suveranul pontif şi cei doi lideri religioşi ortodocşi care l-au însoţit au spus fiecare o rugăciune pentru victimele migraţiei şi au lansat coroane de flori în valurile mării, ca un omagiu adus miilor de migranţi care şi-au pierdut viaţa înecaţi.