Antena 3 CNN Externe Papa Francisc se va întâlni cu supraviețuitorii școlilor catolice pentru indigeni din Canada

Papa Francisc se va întâlni cu supraviețuitorii școlilor catolice pentru indigeni din Canada

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 13:55 01 Iul 2021 Modificat la 13:55 01 Iul 2021

Săptămâna trecută, Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze pentru rolul pe care Biserica Catolică le-a avut în atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni în cadrul sistemului de școli rezidențiale din această țară.

Comunicatul Bisericii Catolice vine la câteva zile după ce alte 182 de cadavre au fost descoperite în morminte nemarcate lângă o școală din Cranbrook, Columbia Britanică, potrivit The Daily Mail.

Din mai și până acum au fost descoperite peste 1000 de cadavre.

Aproape 150.000 de copii indigeni au fost trimiși la internatele finanțate de guvern și conduse de biserici, care au fost înființate în secolul al XIX-lea și care au funcționat până la sfârșitul anilor ’90.

Mulți copii au fost separați cu forța de familiile lor pentru a fi plasați în astfel de școli.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a declarat într-un raport din 2015 că mulți dintre elevi au fost supuși abuzurilor fizice și sexuale, nefiindu-le permis să vorbească în limba lor sau să practice tradițiile.

Potrivit raportului, școlile au comis ”genocid cultural” prin neglijarea copiilor.

Comisia a identificat mai mult de 3.000 de elevi care au murit în școli, o rată care a fost mult mai mare față de cea pentru copiii non-indigeni.

Oficialii spun că numărul total de copii care au murit sau au dispărut în aceste școli s-ar putea să nu fie niciodată cunoscut.

Școala rezidențială indigenă medievală a fost fondată în anii 1890 de misionari catolici.

Guvernul federal a început să finanțeze școala în 1901 și a preluat administrația în 1969, înainte de a o preda Organizației ”The Cowessess First Nation” în 1987.

Organizația a primit o subvenție federală pentru a aduce o echipă care să se ocupe de detectarea subterană.

Planificarea proiectului a început în urmă cu doi ani, dar a fost amânată până acum câteva săptămâni din cauza pandemie. 

”Durerea este reală, durerea este acolo și durerea nu a dispărut. Pe măsură ce ne vindecăm, fiecare cetățean Cowessess are un membru al familiei în acel mormânt. Durerea continuă mai ales știind că sunt multe morminte nemarcate”a declarat directorul organizației.

Washington Post scrie că aceștia au murit cel mai des din cauza bolilor care se răspândesc rapid în condiții de viață insalubre, dar și în accidente și în incendii.

Pentru a economisi bani, autoritățile îngropau adesea cadavrele în curțile școlilor sau în apropierea lor.

 

 

 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole